Themanummer Tijdschrift Oud-Utrecht

Verschijnt 1 december 2008, 52 blz., € 5,00

 

Cover boekOok al bleef Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal, de oorlog drong weldegelijk door in alle poriën van het politieke en maatschappelijke leven. Nederland werd geconfronteerd met duizenden Belgische vluchtelingen - burgers en militairen -, met voedselschaarste en met de gevolgen van de mobilisatie waardoor bijvoorbeeld Utrecht een stad  ‘in staat van oorlog’ werd.

In dit themanummer biedt de redactie van het Tijdschrift Oud-Utrecht in tien artikelen een brede kijk op de gevolgen van de Grote Oorlog op het leven van de burgers in stad en provincie Utrecht. Naast bijdragen over de eerste oorlogsmaanden vindt u artikelen over voedselvoorziening in de stad, de oorlog en de universiteit, soldaten in Fort Honswijk en het veilig stellen van rijks- en stadsarchieven.

Speciale aandacht is er voor het lot van Belgische vluchtelingen: de opvang, de kampen, de oorlogskunst van vluchteling-schilder Rik Wouters en de nazaten (interviews met Utrechters van nu die afstammen van vluchtelingen van toen). Op kaartjes van stad en provincie is aangegeven waar zich de belangrijkste lieux de mémoire bevinden, plaatsen die de herinnering aan de Eerste Wereldoorlog levendig houden.

Verkrijgbaar bij het Utrechts Archief, Hamburgerstraat 28, Utrecht (di t/m za 10 -17 uur) of door overmaking van € 6,75 (incl. porto) op Postbanknummer 575520 Vereniging Oud-Utrecht, Zoetermeer ovv uw naam en volledig adres en ‘themanummer WO I’

overzicht: