Tannenberg

Uit „Lees-idee” het informatieblad van de Vlaamse Bibliotheken, nemen wij de volgende recensie over

Het leven van de Duitse bevelvoerder Erich Ludendorff is er een van sterke tegenstellingen. Bij de Duitse beau monde viel hij in ongenade door het huwelijk met zijn tweede vrouw en als schrijver van memoires waarin hij de Duitse nederlaag van 1918 verklaart aan de hand van de z.g „dolkstoot in de rug” door socialisten, vrijmetselaars en het internationale jodendom, werd hij wegberijder van het nieuwe Duitse nationalisme dat zou leiden tot de tweede wereldoorlog. Desondanks heeft hij bij aanvang van de Eerste Wereldoorlog geschiedenis gemaakt als held van de Duitse overwinning bij Tannenberg. Samen met Von Hindenburg zou hij het illustere duo vormen dat aan keizer Wilhelm ll het verdere verloop van de oorlog dicteerde, wat zou eindigen in een onafwendbare nederlaag. Ludendorff liet zijn stempel achter op zowel militaire- als staatszaken en op het stuk van oorlogseconomie, propaganda en diplomatie ondernam hij initiatieven met verstrekkende gevolgen.


In 1917 was hij de drijvende kracht achter het principe van de onbeperkte duikbootoorlog.
De slag bij Tannenberg blijft evenwel het sterkst verbonden met zijn persoon, maar ook de stad en de veldslag stonden achteraf voor een atypische periode uit de Grote Oorlog, waarbij het verloop van de strijd nog werd bepaald door een bewegingsoorlog, in tegenstelling tot de latere loopgravenoorlog aan het westelijk front.
De slag bij Tannenberg leidde weliswaar niet tot een eindzege, maar zou tot lang daarna politieke gevolgen hebben. In 1914 redde het Oost-Pruisen van een Russische invasie en toen op het einde van de Tweede Weeldoorlog het Sovjet-leger Oostelijk Duitsland onder de voet liep, vernietigden Duitse ingenieurs het gedenkteken van de slag bij Tannenberg.
In deze korte en overzichtelijk gestructureerde monografie vertelt de auteur, Perry Pierik, over zowel opbouw, verloop en nasleep van deze historische veldslag en doet hiervoor beroep op dossiers die pas werden vrijgegeven na de val van de Berlijnse muur.
Het verslag over de slag bij Tannenberg is een van de elementen die ons helpen een inzicht te verwerven in de complexe ontstaansgeschiedenis van het hedendaagse Europa.

Uitg.: Aspekt Soesterberg 2003.
102 pagina’s. Ill. € 12,50 Isbn 90-5911-1060

overzicht: