Studiereis naar de Vogezen in september 2012

Datum: 

zaterdag 22 september 2012 t/m woensdag 26 september 2012

De strijd in de Vogezen

De SSEW is van plan in september a.s. een studiereis te organiseren naar het gebied waar in 1914 de vijandelijkheden begonnen met de uitvoering van het Franse oorlogsplan XVII en het Duitse Von Schlieffenplan.

De Fransen waren voornemens om, terwijl Britse troepen de Duitsers op Belgisch grondgebied moesten tegenhouden, zelf aan een snelle opmars te beginnen naar Elzas- Lotharingen, om dat gebied, dat in 1871 tijdens de Frans-Pruisische oorlog door de Duitsers was veroverd, weer in bezit te nemen. Dat leek een haalbare optie want het Von Schlieffenplan voorzag in een tactische terugtrekking, ja, mogelijk zelfs het tijdelijk opgeven van dit gebied teneinde zelf snel de grens met Luxemburg en België te overschrijden om dan naar Parijs op te rukken en westwaarts om Parijs heen te trekken, om vervolgens de Franse fortengordel aan de grens met Duitsland in de rug aan te vallen.

Het zou allemaal anders lopen en de oorlog duurde nog voort tot 1919. Het gebied van de Vogezen werd het terrein van een verbitterde strijd waarbij tienduizenden soldaten sneuvelden terwijl er uiteindelijk van belangrijke terreinwinst geen sprake was.

Hoewel er de gehele oorlog door werd gevochten in de Vogezen, werd de belangrijkste strijd gevoerd in 1914 en 1915. Daarna veranderde de frontlijn niet veel tot de Amerikanen in 1918 aan de strijd aldaar gingen deelnemen en de Duitse troepen zich uit de Vogezen terugtrokken.

Het strijdtoneel

Het ligt in de bedoeling om een vijfdaagse studiereis te organiseren naar het zuidelijke deel van de Vogezen waar de meeste spectaculaire gevechtsterreinen nog manifest aanwezig zijn. Daar bevindt zich o.a. de beruchte Hartmannswillerkopf, de evenzo spectaculaire Lingekopf, de beroemde Duitse ‘Feste Kaiser Wilhelm II’ alsmede andere gevechtsterreinen met Franse en Duitse loopgraven, bunkers en ondergrondse verblijven waarbij de Duitsers in de meeste gevallen de gunstigste hoge posities hadden bezet.

Door deelname aan deze studiereis zult u een goed beeld krijgen van de Franse en Duitse posities, de strategische waarde van de cols, en de ontzaglijke problemen welke de troepen aan beide kanten hebben moeten overwinnen. Het oorlogsgebied van de Vogezen is een der indrukwekkendste en ook interessantste frontgebieden die wij bezochten terwijl het ook nog een waarlijk schitterend natuurgebied is. Hoewel het gebied bergachtig is, zijn de te bezoeken locaties goed te belopen.

 

 

 

 

 

 

Reisleiding

Deze reis zal onder leiding staan van Hans en Ellen Andriessen die binnenkort nogmaals naar de Vogezen reizen om e.e.a. voor te bereiden. De logistiek, busreis en hotelaccommodatie berust wederom bij het SSEW-reisbureau Historizon.

Bij aankomst in de Vogezen zullen we onze intrek nemen in een hotel in de interessante en gezellige stad Colmar. Tijdens de busreis wordt zoals gebruikelijk een lezing gehouden en wordt een uitgebreide documentatiemap verstrekt.

Heeft U interesse?

In de maand mei zult u een uitgebreide reisbrief met alle benodigde informatie en een inschrijfformulier ontvangen. De voorlopige reisgegevens zijn:

Vertrek:         zaterdag 22 september

Terug:            woensdag 26 september (vier overnachtingen en vijf dagreizen).

Er is een maximum gesteld van 30 deelnemers aan deze veld/studiereis. U kunt zich nu al als geïnteresseerde voor deze reis opgeven, dit verplicht u overigens tot niets, maar mocht u definitief besluiten aan deze reis deel te nemen, dan krijgt u wel voorrang bij de uiteindelijke boeking van deze reis. U kunt dus nu al uw belangstelling voor deze reis kenbaar maken door een email te zenden aan het secretariaat van de SSEW. of een brief sturen aan: SSEW, Poortse Bos 13, 3951BK Maarn.

(De foto’s werden welwillend beschikbaar gesteld door de website www.pierreswesternfront.punt.nl)

overzicht: