Studiereis Isonzo Front

Datum: 

zaterdag 23 augustus 2014 t/m woensdag 27 augustus 2014
Uitzicht vanuit een Stolle/Kaverne
Uitzicht vanuit een Stolle/Kaverne
op de bergen Kal en Vrsic-Vrata

Reis naar het grensgebied tussen Slovenië en Italië

Van 23 t/m 27 augustus a.s. vindt een studiereis plaats naar het Isonzofront, het front tussen Italië en Slovenië. Deze reis wordt georganiseerd door de SSEW in samenwerking met Historizon. U kunt zich nog inschrijven voor deze reis!

Enkele van de hevigste gevechten van de Grote Oorlog vonden plaats aan het front waar Italië het Oostenrijks-Hongaarse rijk belaagde. Daarbij kwamen ongeveer een miljoen soldaten om: ze sneuvelden, bezweken aan hun verwondingen en ziekten, of ze stierven als gevangene. Tot aan de laatste militaire operatie toe was de verhouding tussen het aantal gevallenen en de behaalde terreinwinst nog slechter dan aan het westelijke front.

Dit front strekte zich uit over de hele Italiaans-Oostenrijkse grens, ongeveer zeshonderd kilometer vanaf de Zwitserse grens tot aan de Adriatische Zee. In de hoge delen van de Alpen leefden en vochten de legers in een immer witte wereld. Net als op andere fronten werden de legers van elkaar gescheiden door een strook niemandsland.

Zelfs volgens de maatstaven van de Grote Oorlog werden de Italiaanse militairen afschuwelijk slecht behandeld. Hoewel de eenwording van Italië door de oorlog werd voltooid, was deze een ramp voor de natie. Afgezien van de geëiste tol aan mensenlevens hielp de oorlog de liberale instituties van Italië om zeep, waarna ze vervangen werden door de eerste fascistische staat ter wereld.

Dit is de studiereis van de SSEW naar het ‘Oostfront’ van de Eerste Wereldoorlog.

Programma op hoofdlijnen

We reizen per rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar het vliegveld Marco Polo bij Venetië. Hiervandaan reizen per touringcar naar Redipuglia. Onderweg zullen de reisleiders Marcel Nonhebel en Ben de Ree het thema inleiden.

In Redipuglia vinden we het imposante Italiaanse herinneringmonument van architect Giovanni Greppi uit 1938.  Vanaf de top van de  Monte Sei Busi op het Karstplateau heeft u een prachtig uitzicht over het Italiaanse laagland tot aan de Adriatische zee en wordt direct het strategische belang van deze plek duidelijk.

Het eerste deel van de reis worden plaatsen aan de Italiaanse kant van de grens bezocht met Monfalcone en Gorizia. De originele loopgraven in ruig terrein en in bergen uitgehakte versterkingen maken direct duidelijk dat de omstandigheden hier totaal verschillen met die van het Westelijk Front.

Het tweede deel van de reis vindt plaats aan de Sloveense kant van de grens. We volgen de rivier de Isonzo stroomopwaarts het hooggebergte in. We rijden hier door diepe dalen terwijl de met sneeuw bedekte toppen aan weerskanten oprijzen. We verblijven in Bovec waarvandaan we een aantal zeer interessante plekken kunnen bezoeken. Zo maken we een wandeling over de Mengore waar we de Oostenrijks-Hongaarse stellingen vinden. Rond Bovec bezoeken we het gasmonument en de forten Flitscher Klause en Hermann die het dal controleerden. En het museum van Kobarid waarin het complete verhaal van de Eerste Wereldoorlog in deze streek verteld wordt.

Reisinformatie

Datum:

23 t/m 27 augustus 2014

Vertrek:

Schiphol

Prijs:

2 persoonskamer: € 995,- p.p.
1 persoonskamer: € 1.075,- p.p.

Inclusief:

In deze 5-daagse reis zijn alle kosten voor vliegtickets, vervoer, hotels, alle maaltijden, gidsen, entrees, informatiepakket, koffie/thee inbegrepen.

Reisleiders:

Marcel Nonhebel en Ben de Ree

 

Aanmelden

Klik hier voor aanmelden per e-mail.

Postadres:

Historizon
Postbus 283
2160 AG Lisse

 

Verbindingstunnel
Mengore - verbindingstunnel van
het Oostenrijks-Hongaarse leger
Oud kanon
Museumpark Colle Sant Elia
(Redipuglia)
Soldaten
Soldaten in het legerkamp

 

 

overzicht: