Recensie: Dagboek van augustus

Auteur: Randy Noorman

Uitgever: Aspekt

Isbn: 978-946-153-171-1

 

Augustus 1914, donkere wolken pakken zich samen boven Europa. De wereld houdt de adem in als de grote en door velen langverwachte oorlog op het punt staat om tot uitbarsting te komen.

Ergens in Frankrijk neemt een vader afscheid van zijn zoon die op jonge leeftijd de veiligheid van zijn huis verlaat en een onzekere toekomst tegemoet gaat. Om zijn belevenissen tijdens dit grootse avontuur te bewaren voor het nageslacht besluit deze jonge soldaat een dagboek bij te houden. Wat volgt is het begin van een lange reis, welke het boek langs een reeks van  onverwachte gebeurtenissen en een aantal van de belangrijkste slagvelden zal voeren. Wat begint als een verslag van hoe de wereld er in augustus 1914 voor miljoenen Franse en Europese jongenmannen uitzag, eindigt met een verhaal van een stervend leger in het laatste uur van zijn bestaan.

 

De 32 jarige auteur Randy Noorman, schrijft vanuit zijn ervaring als militair die zelf praktijkervaring heeft opgedaan bij de Nederlandse Landmacht met tal van uitzendingen naar conflictgebieden in de wereld.

Niet alleen heeft hij zijn eigen ervaringen daardoor op verrassende wijze kunnen vertalen naar de oorlogssituatie in 1914, maar ook heeft hij daarbij een unieke methode gevonden om het bestaan van het dagboek steeds vanuit een andere gezichtshoek een eigen leven te laten leiden. waardoor er een zeer boeiend en interessant geheel is ontstaan. Een echte aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog en in de ervaringen en gedachten van de soldaat die hem moest voeren.

 

J.H.J. Andriessen

overzicht: