Projectplannen voor 2017

SSEW Projecten 100 jaar herdenking Eerste Wereldoorlog

Een update van de stand van zaken per april 2017

SSEW Publicaties

Van de serie De Dramatische Jaren zijn bij uitgeverij Aspekt de jaren 1914 t/m 1917 verschenen. Volgen nog de jaren 1918 en 1919. Van de Stads- en Provinciebundels over WO I zijn inmiddels verschenen delen over Amsterdam, Zeeland , Brabant, Gelderland en Rotterdam. In de komende jaren volgen nog delen over Utrecht, Zuid-Holland, Noord-Holland, Friesland en ’s-Hertogenbosch.

Publicatie boek over het proces tegen Wilhelm II

In de afgelopen 8 jaar heeft een team van 13 deskundigen op historisch en juridisch gebied onder leiding van Hans Andriessen gewerkt aan een studie over de schuldvraag van de Duitse keizer aan WO I. De resultaten van die studie werden in de loop van 2015 verder op schrift gesteld en er werd een contract getekend met de uitgever Lannoo - moedermaatschappij van een aantal Vlaamse en Nederlandse uitgevers. Het boek werd in februari 2016 gepresenteerd met een grote bijeenkomst op Kasteel Amerongen, de plek waar de keizer verbleef toen door de geallieerden om uitlevering werd gevraagd ten einde hem voor een Militair Tribunaal te berechten.

SSEW Cursussen

In de afgelopen jaren werden aan vele Volksuniversiteiten de SSEW cursus WO I gegeven. Deze cursus bestaat uit 6 sessies van ieder ongeveer 2 uur. Naast de 6-delige cursus nu ook een 4-delige cursus ontwikkeld waarvoor bij de Volksuniversiteiten en andere organisaties belangstelling bestond. Er zijn plannen in de maak om voor 2019 een aparte cursus te ontwikkelen, waarvan de inhoud vooral zal gaan over het Verdrag van Versailles en de gevolgen ervan tot 1933 aan toe.

SSEW Lezingen

Ieder jaar worden door SSEW historici lezingen over WO I verzorgd in zowel Nederland als België. Lezingen worden aangevraagd door historische verenigingen, Probus-clubs, bibliotheken, erfgoed instellingen e.d. Voor deze lezingen wordt enkel reiskosten in rekening gebracht. Deze activiteit sluit aan bij de SSEW-doelstelling om WO I onder het Nederlands publiek bekender te maken.

Database Belgische vluchtelingen

In overleg met Familiekunde Vlaanderen werd gewerkt aan het vervolledigen van een databank van alle Belgische vluchtelingen die na begin 1915 verkozen om in Nederland te blijven. Zie voor meer details: Familiekunde regio Antwerpen.

Boek en DVD Belgische vluchtelingen

I.s.m. de ontwikkelaars en filmers van Timbertown Follies werd via een DVD nieuw filmmateriaal vanuit het Eye Filmmuseum ontsloten. Dit product werd gecompleteerd met een boek met teksten uit kampkrantjes die door de Belgen in de vluchtoorden zelf werden geschreven. Het boek met DVD onder de titel Hoop op Toekomst werd uitgegeven door de Belgische uitgever Davidsfonds i.s.m. de Nederlandse uitgever WBOOKS. In 2016 werd het boek in de Oranjerie van Huis Doorn gepresenteerd aan zowel de media, pers en belangstellenden. De uitgave van het boek liep parallel met de tentoonstelling Op de Vlucht in het WO I museum van Huis Doorn.

Eijsden

Er is een verzoek binnengekomen vanuit Eijsden om ondersteuning te geven aan een herdenking van november 1918, toen de Duitse keizer daar aankwam op zijn vlucht naar Nederland. De exacte plannen zijn nog niet uitgewerkt. Ook in andere plaatsen is de SSEW in gesprek over herdenkingen in 2018 en 2019.

overzicht: