wetenswaardigheden

Franse postkaarten uit de Eerste Wereldoorlog

De SSEW is onlangs in het bezit gekomen van 50 authentieke postkaarten die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Frankrijk verschenen zijn over de bombardementen van de stad Reims, m.n. van de Kathedraal van die stad. Daarover ontstond grote internationale verontwaardiging, te meer ook omdat dit de kathedraal was waar de vroegere koningen van Frankrijk gekroond werden.

overzicht: 

Schenking SSEW

Het komt regelmatig voor dat er voorwerpen aan de SSEW geschonken worden.

Met het oog op de tentoonstellingen die rond 2014 over de herdenking van het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog verwacht worden, komt dat goed uit. De SSEW heeft contacten met musea en stelt haar verzameling ter beschikking voor tentoonstellingen. Andere schenkingen zijn welkom. Neem daarvoor eerst even contact op met de heer J. van Raan.

overzicht: 

Amerikaans vredesvoorstel in januari 1915!

Harpers Weekly was een gerenommeerd Amerikaans weekblad , dat van 1857 tot 1916 politieke, militaire en sociale opiniestukken publiceerde. In 1916 ging Harpers Weekly op in de „Independent”. Toen de Eerste Wereldoorlog nog geen 5 maanden had geduurd publiceerde  één van de redacteuren, Herman Hapgood, in januari 1915 een opmerkelijk vredesvoorstel.

overzicht: 

Interneringsoord Fort Wierickerschans 1915-1917

Midden in het groene hart ligt een fort tussen de weilanden en middenin het water. Fort Wierickerschans bij Bodegraven op 25 km afstand van Leiden.

Stadhouder Willem 3 gebood in 1673 van de Wierickerschans een echt bastion te

maken met 250 soldaten als permanente bezetting.

Tijden de 1ste Wereldoorlog werd fort Wierickerschans een interneringsoort en werden er in het fort Engelsen, Fransen en Duitsers geïnterneerd.

overzicht: 

Academische stadswandeling in Leuven

Leuven is de oudste universiteitsstad van de Nederlanden. De stad raakte in het midden van de veertiende eeuw in verval.

Het is aan hertog Jan de vierde van Brabant te danken dat er letterlijk en figuurlijk leven in de brouwerij kwam. Hij schonk aan de stad zijn universiteit die geleerden en studenten aantrok. De universiteit floreerde en werd in de zeventiende en achtiende eeuw een bolwerk van katholicisme.

overzicht: 

Pagina's

Abonneren op RSS - wetenswaardigheden