studiereizen

Huidige stand van zaken studiereizen

De SSEW heeft sinds haar bestaan tot en met 2015 ieder jaar kortere (1-3 dagen) en langere studiereizen (4-5 dagen) georganiseerd. De inhoudelijke kant werd verzorgd door de SSEW, terwijl de logistieke kant (vervoer en accommodatie) werd verzorgd door een professionele reisorganisatie - Historizon. Het aantal deelnemers aan zowel de korte als langere SSEW-reizen was de laatste jaren sterk tanende, voornamelijk vanwege de kosten die als te hoog werden ervaren.

De SSEW vindt de uitvoering van studiereizen belangrijk. Naast het historisch onderzoek dat we doen en de publicaties die daarover uitgeven worden, alsmede de Studiedagen waarop resultaten van historisch onderzoek via lezingen bekend worden gemaakt, is het ook van belang fysiek kennis te nemen van de diverse fronten van de Eerste Wereldoorlog. Dit geeft een extra dimensie aan het onderzoek en completeert het beeld van de oorlog door kennis te nemen van de geografische situaties waarin zich het e.e.a. afspeelde. Gezien dit belang heeft het bestuur voor een andere opzet gekozen, waarmee een nieuwe impuls aan de studiereizen wordt gegeven.

overzicht: 

Tweede studiereis Ieper Sailient (24-25 mei 2014)

Datum: 

zaterdag, 24 mei, 2014 t/m zondag, 25 mei, 2014

De belangstelling voor de studiereis naar de Ieper-Salient in maart van dit jaar was erg groot. De reacties op studiereis waren zeer positief. Daarom heeft de SSEW besloten een tweede reis te houden op zaterdag 25 mei & zondag 26 mei aanstaande. Wie in maart geen tijd had of te laat was met aanmelden krijgt dus nog een kans om voor deze studiereis in te schrijven.

Eerste studiereis Ieper Salient (29 en 30 maart 2014)

Datum: 

zaterdag, 29 maart, 2014 t/m zondag, 30 maart, 2014
Boesinghe op 1 augustus 1917 tijdens de slag om Pilkemrichel
foto genomen bij Boesinghe
op 1 augustus 1917
tijdens de slag om Pilkemrichel

De misere in de modder, de ‘erfenis’ van de Ieper‐Saliant

Bijna honderd jaar na de wapenstilstand is de Eerste Wereldoorlog verre van verdwenen in de Ieper-Salient. De manieren waarop de Grote Oorlog van 1914-1918 er nu nog herinnerd wordt, lijkt sterk op de herinnerings-praktijken die in de eerste jaren na de oorlog tot stand kwamen.

De oorlog is een erfenis die al dan niet relevant of waardevol voor het heden wordt beschouwd. De Salient is een frontzone: een regio die de oorlog heeft ondergaan en die de littekens ervan nog altijd draagt.

Studiereis Isonzo Front

Datum: 

zaterdag, 23 augustus, 2014 t/m woensdag, 27 augustus, 2014
Uitzicht vanuit een Stolle/Kaverne
Uitzicht vanuit een Stolle/Kaverne
op de bergen Kal en Vrsic-Vrata

Reis naar het grensgebied tussen Slovenië en Italië

Van 23 t/m 27 augustus a.s. vindt een studiereis plaats naar het Isonzofront, het front tussen Italië en Slovenië. Deze reis wordt georganiseerd door de SSEW in samenwerking met Historizon. U kunt zich nog inschrijven voor deze reis!

Verslag themadag Hollandstellung op 21 april 2012

Door Eric R.J. Wils

 

Aan de op 21 april jl. gehouden themadag over de Hollandstellung namen 20 personen deel. De logistieke organisatie werd door het reisbureau Historizon verzorgd. De dag werd begonnen in het Hotel Terminus te Goes met een inleidende lezing door Hans Sakkers, auteur van het boek over deze Duitse verdedigingslinie ten zuiden van Zeeuws-Vlaanderen (zie SSEW Nieuwsbrief nr. 31 van december 2011). Daarbij werd onder meer ingegaan op de diverse typen bunkers, de bouw ervan en de verschillen tussen de bunkers gebouwd door het Marinekorps Flandern en het Duitse leger. Het leger maakte gebruik van geprefabriceerde betonsteen (Eisenbetonstein). De bunkers waren gebouwd met als doel observatie, als mitrailleurstelling of als onderkomen voor de manschappen.

overzicht: 

Aankondiging SSEW Themadag 21 april 2012: De Hollandstellung

De Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog is voornemens om, bij voldoende aanmeldingen, in samenwerking met het cultureel-historische reisbureau Historizon op zaterdag 21 april 2012 een themadag te organiseren over de Hollandstellung, de Duitse verdedigingslinie die onder Zeeuws-Vlaanderen werd aangelegd en liep van Knokke tot Antwerpen. Bunkerkenner Hans Sakkers schreef samen met Johan den Hollander en Ruud Murk een boek over de Hollandstellung, en fungeert als de gids bij uitstek op deze themadag.

overzicht: 

Pagina's

Abonneren op RSS - studiereizen