recensies & opinies

Geeft een samenvatting van gepubliceerde recensies & opinies.

Verdun 1916 door Gerd Krumeich en Antoine Prost

Recensie door: Eric R.J. Wils

Er zijn talrijke boeken verschenen over de strijd bij Verdun in 1916, maar hoogstzelden gezamenlijk geschreven door een Duitse en een Franse historicus. Gerd Krumeich en Antoine Prost hebben dat in 2015 gedaan met het oog op de 100-jarige herdenking van de slag in 2016. Het ruim 270 pagina tellende boek Verdun 1916 is uitgebracht in het Duits bij uitgeverij Klartext en in het Frans bij uitgeverij Tallandier.

Lees hier de volledige recensie: Boek Verdun 1916

overzicht: 

Krieg 1916, een muzikaal eerbetoon aan een Duitse soldaat

Krieg1Recensie door: Sander Wegereef

Met het album ‘Krieg’ brengt Henrik jan Vermeulen een muzikaal eerbetoon aan het leven van Bernhard Peter Kronauer. Bernhard was de jongste broer van de oma van Hendrik Jan. Hij werd geboren in het Duitse Honnef in 1892. In 1912 ging hij het leger in. Toen de oorlog uitbrak was hij musketier in het Infanterie Regiment Nr. 25 ‘von Lützow’. Hij werd in 1914 uitgezonden naar Luik en vocht in 1916 aan de Somme. Op 17 september 1916 kwam hij om het leven in Galicië (in het huidige Polen). Met deze korte levensbeschrijving doen we Kronauer veel tekort, maar op www.krieg1916.nl staat een zeer uitgebreide levensloop van hem en zijn tijd in het Duitse leger.

overzicht: 

Onder Stervenden – Leo van Bergen (Recensie)

Een prachtig literair debuut
Door: T.P. Sas*

Medisch historicus Leo van Bergen (1959) maakte in de afgelopen jaren naam met publicaties over de relatie tussen oorlog en geneeskunde. Dat daarbij de Eerste Wereldoorlog zijn grote belangstelling heeft blijkt uit de stortvloed aan artikelen over dit onderwerp maar bovenal uit zijn monumentale werk Zacht en Eervol. Lijden en sterven in de Grote Oorlog, 1914-1918.

overzicht: 

Nederland en de Eerste Wereldoorlog (Thema Tijdschriften)

Op dinsdag 8 april 2014 schreeft NRC Handelsblad een recensie over het themanummer ‘Nederland en de Eerste Wereldoorlog’ van Thema Tijdschriften. Bekijk hier de volledige recensie: recensie_thema_tijdschriften_nrc.pdf.

Klik hier om meer te lezen over deze uitgave, die tot stand is gekomen met medewerking van de SSEW.

overzicht: 

Het Engelse Kamp - Groningen 1914-1918

De geschiedenis van 1.500 Engelse militairen tijdens de Eerste Wereldoorlog

In dit boeiende boek beschrijft Menno Wielinga de geschiedenis van 1.500 Engelse militairen en hun internering in Groningen tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het gebonden boek telt ongeveer 300 pagina’s met meer dan 270 illustraties, voor het merendeel uniek historisch beeldmateriaal.

overzicht: 

Het Engelse Kamp / Timbertown Follies

Voorpagina Het Engelse KampIn maart 2014 verschijnt de boek/dvd-uitgave: Timbertown Groningen / Het Engelse Kamp (1914-1918).

Het boek over Het Engelse Kamp is geschreven door Menno Wielinga en de documentaire over de Timbertown Follies is geregisseerd door Leo van Maaren.

Help mee om deze prachtige boek/dvd-uitgave tot een succes te maken door een donatie (vanaf 10 euro).

overzicht: 

Recensie: Historici en hun hardnekkige mythes over de Eerste Wereldoorlog

Auteur: J.H.J. Andriessen
Boekvorm:paperback
Pagina’s: 148
Uitgever: Aspekt
Uitgebracht: juli 2013
ISBN: 978.94.6153.284.8

 

 

 

 

 

 

 

Bespreking:  Wie iets wil weten over het verleden, raadpleegt daarvoor de literatuur, die in de loop der jaren is verschenen over een bepaald onderwerp of tijdperk. Een aantal historici heeft zelfs naam verworven als deskundigen op hun terrein, maar zijn ze wel zo deskundig als wij denken, beter gezegd als wij hopen dat ze zijn? J.H.J. Andriessen, Eerste Wereldoorlogexpert en auteur van het boek “De andere waarheid” over het ontstaan van de Eerste Wereldoorlog, maakt zich al jaren sterk voor de juiste weergaven van de historische feiten. Vooral onder de Angelsaksische auteurs doen veel dwalingen de ronde, constateerde hij. Maar nu heeft Andriessen zijn grieven ook op papier gezet, zodat iedereen kennis kan nemen van zijn ergernis over de groeiende foute geschiedschrijving. Het boek kreeg de titel mee: “Historici en hun hardnekkige mythes over de Eerste Wereldoorlog.” en is uitgegeven bij Aspekt.

overzicht: 

Pagina's

Abonneren op RSS - recensies & opinies