artikelen: landoorlog

Franse muiters werden in juni 1917 geëxecuteerd

Auteur: Eric R.J. Wils

Begin juni 2017 is het 100 jaar geleden dat de eerste Franse soldaten werden geëxecuteerd na te zijn veroordeeld wegens muiterij. Op 15 mei 1917 had generaal Philippe Pétain het opperbevel overgenomen van Robert Nivelle, wiens mislukte offensief aan de Chemin des Dames in april de aanleiding was geweest tot de muiterijen. Op 1 juni verstuurde Pétain een instructie aan zijn legercommandanten voor het functioneren van de Conseils de guerre. Door de Franse krijgsraden werden in de periode mei tot eind 1917 meer dan 3.000 processen gevoerd. Daarbij werden zo’n 600 doodvonnissen uitgesproken. Minder dan 10 procent werd daadwerkelijk vertrokken. De processtukken van de krijgsraden zijn gedigitaliseerd en te vinden op het onderdeel Fusillés de la Première Guerre mondiale van de website Mémoire des hommes.

overzicht: 

De Groote Oorlog rond de Kluis

De Sint-Benedictusabdij, beter bekend als de Achelse Kluis, ligt op de grens tussen Noord-Brabant (Nederland) en Noord-Limburg (België) ten zuiden van Valkenswaard. In de Eerste Wereldoorlog liep de Dodendraad door de tuin van de abdij. Op de website ‘De Groote Oorlog rond de Kluis’ staan tal van artikelen over het verloop van de Eerste Wereldoorlog in de provincie Belgisch Limburg en over spionageactiviteiten in België en in het bezette Noord-Frankrijk. De in 2016 geopende tentoonstelling over spionage, in een bijgebouw van de Achelse Kluis, is na een winterstop weer open van 1 april tot 27 mei 2017. De tentoonstelling is alleen te bezoeken op woensdag- en zaterdagmiddag. Aandacht wordt besteed aan de spionagenetwerken La Dame Blanche, Oram (familie Moreau) en de Cereal Company. Zie voor een verslag van een bezoek aan het museum door Eric R.J. Wils: Tentoonstelling De Groote Oorlog rond de Kluis

overzicht: 

8 Augustus 1918: de zwarte dag van het Duitse leger

Auteur: Eric R.J. Wils

Op donderdag 8 augustus 1918 gingen de Britse en Franse legers in de aanval bij Amiens waar het Duitse voorjaarsoffensief vier maanden eerder tot stilstand was gekomen. In dit zorgvuldig voorbereide offensief werden de Duitsers in een dag ruim 10 kilometer teruggedreven. In de discussie over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog brengen sommige Britse historici naar voren dat de slag om Amiens zeker moet worden herdacht omdat toen het Duitse leger een zware nederlaag leed. Een zwarte dag volgens de woorden van de Duitse militaire leider generaal Erich Ludendorff. Reden om de veldslag eens te beschouwen en op zoek te gaan naar de tastbare herinneringen aan de strijd die tot 11 augustus duurde. Lees hier het volledige artikel: 8 Augustus 1918: de zwarte dag van het Duitse leger

overzicht: 

Romanovs en Revolutie

Romanovs en RevolutieDit jaar is het honderd jaar geleden dat in 1917 de Russische Revolutie uitbrak die het einde betekende van de eeuwenlange dynastie van de Romanovs. Eén van de grote gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis en het begin van het communistisch regime. Ter herinnering daaraan werd op 4 februari in de Hermitage Amsterdam een expositie geopend die loopt tot 17 september 2017. Zie voor een verslag van een bezoek aan het museum door Eric R.J. Wils: Romanovs en Revolutie 1917

overzicht: 

Tentoonstelling ‘Oorlog, Wetenschap en Technologie’ in La Coupole

In La Coupole in het Noord-Franse dorp Wizernes, ten zuiden van de stad Saint-Omer (www.lacoupole-france.com) is momenteel de tentoonstelling ‘Oorlog, Wetenschap en Technologie’ te bezoeken. In deze tentoonstelling die tot 31 maart 2017 loopt, wordt de lijn van de wapenontwikkeling van de Eerste Wereldoorlog doorgetrokken naar de Tweede Wereldoorlog. Zie voor een verslag van een bezoek aan het museum door Eric Wils: tentoonstelling_la_coupole_v2.pdf

overzicht: 

Het vernieuwde ‘Mémorial de Verdun’

Op 29 mei 2016 werd het vernieuwde Mémorial de Verdun officieel geopend tijdens de Frans-Duitse 100-jarige herdenking van de slag door de Franse president François Hollande en de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Zie voor een van foto’s voorziend verslag van een bezoek aan het museum door Eric Wils: nieuwe_memorial_de_verdun.pdf

overzicht: 

Het Duitse beroep op ‘noodweer’ bij de aanval op België in 1914

Voorpagina Brusselse krant Le Soir 4 augustus 1914

Gezien vanuit volkenrechtelijk standpunt

Door: J.H.J.Andriesssen
(Dit artikel verscheen eerder op Historiek.net)

De vraag of Duitsland zich kon beroepen op ‘noodweer’ toen het België binnenviel, is van uitermate groot belang voor het bepalen van de schuldvraag, een onderwerp dat momenteel weer in het midden van de belangstelling staat. Een van de aanklachten die destijds tegen de Duitse keizer werden ingediend luidde dat hij:

“Onder zijn verantwoordelijkheid, door troepen van het Duitse rijk, opzettelijk de neutraliteit van het koninkrijk België is geschonden ofschoon die neutraliteit uitdrukkelijk door het Duitse Rijk was gegarandeerd”

Duitsland beriep zich in 1914 op noodweer en zou zich gedwongen voelen België binnen te vallen na het uitroepen door Rusland van de Algemene Mobilisatie, een mobilisatie gericht tegen zowel Oostenrijk-Hongarije als Duitsland.

overzicht: 

Een priester, een majoor en een dichter uit New York vechten in de Grote Oorlog in de 42e (Rainbow) divisie

embleem 42e rainbow divisieDoor Eric R.J. Wils

De 42e (Rainbow) divisie is één van de bekendste Amerikaanse eenheden welke in 1918 in Frankrijk hebben gevochten. Die bekendheid heeft met de naam van de divisie te maken, maar ook met de mannen die ervan deel uitmaakten zoals bijvoorbeeld de later legendarisch geworden generaal Douglas MacArthur. Een van de vier infanterieregimenten van de divisie, het 165e, kwam uit New York. Daarin zaten veel militairen van Ierse afkomst. Van de drukke wereldstad gingen ze ‘Over There’ naar het Franse platteland. De New Yorkers beleefden in de zomer van 1918 hun offensieve vuurdoop tijdens de Tweede Slag aan de Marne. Veel monumenten zijn er niet opgericht voor het 165e regiment van de Rainbow divisie, maar erin dienden wel drie militairen die hun sporen erin hebben achtergelaten: priester Francis Duffy, majoor William Donovan en dichter Joyce Kilmer.

overzicht: 

De Russen komen : Russische troepen aan het westelijk front

Auteur: Eric R.J. Wils

Na de desastreuze nederlaag in de Frans-Pruisische oorlog van 1870-1871, gevolgd door het uitroepen van het Duitse Keizerrijk in Versailles was het de Fransen overduidelijk dat ze zonder hulp de Duitsers niet meer konden verslaan. Ergo, er moesten sterke bondgenoten worden gevonden en het Russische Rijk was daarvoor de meest aangewezen keuze.

overzicht: 

Pagina's

Abonneren op RSS - artikelen: landoorlog