actualiteit

Geeft een samenvatting van actueel nieuws.

Tentoonstelling over de luchtvaart in het Museum aan de IJzer

Tot augustus 2018 loopt in het Museum aan de IJzer in Diksmuide de tentoonstelling ‘Wanneer de dood uit de hemel kwam’ over de ontwikkeling van de militaire luchtvaart in de Eerste Wereldoorlog. Ingericht op een etage in de IJzertoren en dat biedt rond de liftschacht en trappenhuis slechts beperkte ruimte. Derhalve zijn er geen vliegtuigen zoals een Franse Nieuport of een Duitse Fokker te zien, al hangt er wel een model van een Britse Bristol in de hal. In de loop van de luchtoorlog werden er tal van zaken ontwikkeld of sterk verbeterd. Bombarderen vanuit de lucht was in 1914 begonnen vanuit Zeppelins, maar in 1918 wierpen viermotorige vliegtuigen hun honderden kilogram zware bommen af. Luchtfotografie maakte sterke vorderingen om de stellingen van de vijand te observeren en zo in kaart te brengen. Luchtgevechten veranderden van karakter door het kunnen schieten met een mitrailleur door de propeller. En ook de luchtdoelartillerie ontstond.

overzicht: 

100 jaar CWGC en 90 jaar Menenpoort

Op 21 mei 1917 werd de Imperial War Graves Commission opgericht, sinds 1960 Commonwealth War Graves Commission (CWGC) genoemd. De CWGC neemt de beslissingen hoe de gesneuvelde Britse militairen worden begraven en beheert nu alle Britse militaire begraafplaatsen en monumenten. Deze 100-jarige herdenking van de CWGC valt vrijwel samen dat het 90 jaar is geleden dat de Menenpoort te Ieper na vier jaar bouwen onder massale belangstelling werd onthuld. Samen met het monument te Thiepval bij de Somme het grootste Memorial to the Missing. Op 24 juli 2017 wordt een speciale ceremonie bij de Menenpoort gehouden en loopt er tot eind september 2017 bij de vestingmuren naast de Menenpoort een fototentoonstelling over dit monument.

overzicht: 

Het jaar van Mata Hari

Het jaar 1917 is niet alleen het jaar van de Russische revolutie en de Amerikaanse deelname aan de Grote Oorlog, maar ook het jaar dat Mata Hari op 15 oktober 1917 in Frankrijk werd geëxecuteerd wegens spionage. Ze blijft een bron van inspiratie van nationale en internationale historische auteurs en ook dit jaar verschijnen er in oktober a.s. weer enkele nieuwe boeken over haar. Eerder dit jaar liet Pierre Grande Guerre al zijn licht schijnen op het vonnis door de Franse rechtbank. Helemaal duidelijk zal het wel nooit worden welke rol Mata Hari nu precies heeft gespeeld in het duistere spionagespel nadat ze in mei 1916 haar Haagse woning verliet om naar Frankrijk te vertrekken. Als agente H 21 met 20.000 Francs gekregen van de Duitse consul. Edwin Ruis voert zijn spionagewandeling in Den Haag langs Mata Hari’s laatste verblijf in Nederland.

overzicht: 

Indexering SSEW-publicaties

Op de SSEW-website wordt een index bijgehouden van de inhoud van de Kronieken – De Grote Oorlog. Deze index is bijgewerkt tot het laatst verschenen deel 34 in mei 2017. De afgelopen jaren zijn twee andere series samengesteld: Dramatische jaren en Provincie- en stadsbundels. Een gedeelte van de website is recent aangepast zodat alle uitgaven opgenomen kunnen worden in de index. Onder het menu ‘Publicaties’ (blauwe balk) wordt in het submenu nu verwezen naar ‘Index alle SSEW-series’. Door dit aan te klikken krijgt men de keuze welke serie: Kroniek, Dramatische jaren of Provincie- en stadsbundels. Klik op Kroniek en de index van de 34 kronieken wordt als voorheen getoond. Met de invoering van de indexen van de andere twee series is een begin gemaakt, maar het zal enige tijd gaan kosten om deze volledig op de website te zetten. Bij een zoekactie naar een auteur of onderwerp worden nu alle SSEW-series doorzocht en het resultaat weergegeven in volgorde van de datum van uitgifte.

overzicht: 

Fotografen Frank Hurley en Ian Alderman

In het In Flanders Field Museum te Ieper loopt tot het einde van het jaar 2017 een tijdelijke tentoonstelling over de fotografen Frank Hurley en Ian Alderman.

Frank Hurley, geboren in 1885, was een beroemde Australische fotograaf die in 1911 deelnam aan een expeditie naar de Zuidpool. In augustus 1917 werd hij door de Australische historicus Charles Bean aangeworven om de oorlogsgeschiedenis van de ANZAC-troepen te illustreren met foto’s. Hurley fotografeerde de verwoestingen in Ieper, de kraters in het landschap, de achter de frontlijn opererende artillerie en de soldatenellende bij de verbandposten. Een fotoselectie is te zien in de expositie in Ieper. Hij en zijn team probeerden zo dicht mogelijk bij het front te komen. Maar hoe nu de vreselijke werkelijkheid van de Derde Slag om Ieper in beeld te brengen?

overzicht: 

Nieuwe tentoonstelling geopend in de Achelse Kluis

De Sint-Benedictusabdij, beter bekend als de Achelse Kluis, ligt op de grens tussen Noord-Brabant (Nederland) en Noord-Limburg (België) ten zuiden van Valkenswaard. In de Eerste Wereldoorlog liep de dodendraad door de tuin van de abdij. In de afgelopen jaren werden in een bijgebouw interessante tentoonstellingen georganiseerd over de dodendraad en over spionage. Op 1 juli 2017 opent een nieuwe tentoonstelling over een grensactiviteit bij uitstek: smokkelen. De tentoonstelling is alleen op zaterdag en zondag te bezoeken. Klik hier voor meer bijzonderheden op de website van noordlimburg14-18.

overzicht: 

Een bijzonder monument voor de Nieuw-Zeelanders

Het dorp Mesen in het Vlaamse Heuvelland is bekend geworden in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog door de Mijnenslag van 7 juni 1917. Van het dorp zelf bleef na  oorlog slechts een ruïne over. Drie Britse begraafplaatsen, het Ierse Vredespark met de Round Tower en een Brits en Nieuw-Zeelands monument buiten het dorp vormen de tastbare herinneringen aan de felle strijd die hier werd uitgevochten. De Nieuw-Zeelandse divisie nam daaraan deel als onderdeel van een ANZAC-korps. In het Toeristisch Infopunt van Mesen is een kleine tentoonstelling over de Nieuw-Zeelanders ingericht in het kader van ‘1917-Totale oorlog in Vlaanderen’.

overzicht: 

1917 – Totale oorlog in Vlaanderen

In de tweede helft van 2017 staat de Westhoek in het teken van de herdenking van het Britse offensief dat de geschiedenis is ingegaan als de Derde Slag bij Ieper of de Slag om Passendale naar het dorp waar de strijd uiteindelijk in november 1917 werd gestaakt. Het dorp dat pas na ruim drie maanden uiteindelijk werd veroverd door het Canadese Korps ten koste van zo’n 250.000 Britse slachtoffers (dood, gewond of vermist) terwijl het volgens de planning al na drie dagen had moeten worden bereikt. Voor de herdenking van het offensief is de website 1917 – Totale oorlog in Vlaanderen aangemaakt met informatie over de ingerichte tentoonstellingen, routes door het landschap en vele andere activiteiten tijdens de herdenking. Van de website is een 156 pagina’s tellende bezoekersgids te downloaden waar het gehele programma instaat. Die gids is gratis te verkrijgen in de deelnemende musea en bezoekerscentra in de Westhoek.

overzicht: 

Duitse deserteurs in Nederland, 1914-1917

Oorlogvoeren is van alle tijden, net als deserteren of ‘drossen’. Dat laatste betekent dat een militair de krijgsdienst ontvlucht en zijn wettelijke plicht verzaakt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deserteerden bij de Geallieerden en de Centralen talloze militairen. Duizenden van hen - vooral Duitsers - meldden zich aan de Nederlandse grens. De kranten in Delpher bevatten hun verhalen: Duitse deserteurs in Nederland, 1914-1917

overzicht: 

Lezing België en Nederland 1914-1918 door Paul Moeyes

Op zondag 18 juni 2017 houdt Paul Moeyes om 15.00 uur in het ADVN, Lange Leemstraat 26, Antwerpen de lezing: België en Nederland 1914-1918.

Voor de oorlog waren België en Nederland twee kleine, neutrale buurstaten. De ene werd in 1914 bruut in de oorlog meegesleurd die op 4 augustus in Europa was uitgebarsten, terwijl de ander buiten schot bleef. Bijna een miljoen Belgen vluchtten in 1914 naar Nederland. In deze lezing wordt een korte voorstelling gegeven van de (organisatie van) vluchtelingenopvang en de interneringskampen voor soldaten, en is er aandacht voor de voedseldistributie, de morele dilemma’s voor het neutrale Nederland en de relatie van het land met de oorlogvoerende landen.

overzicht: 

Pagina's

Abonneren op RSS - actualiteit