De oorlogsbrieven van Unteroffizier Carl Heller

Sinds het verschijnen van het boek ‘De oorlogsbrieven van Unteroffizier Carl Heller’ verschijnen er nog steeds reacties. Enkele daarvan laten wij hier volgen:

13-3-05 Persoonlijk vind ik het boek „De oorlogsbrieven van Unteroffizier Carl Heller” geschreven tijdens de Eerste Wereldoorlog, uitgeverij Aspekt, isbn 90-5911-197-4 echt het beste wat ik op dit gebied gelezen heb. De beschrijving door deze in Nederland wonende en werkende Duitse jongen die voor z’n nummer in Duitse dienst moest, de ontberingen die hij door maakte, zijn angst en soms blinde woede, zijn ijzeren kruis, zijn verwondingen en zijn visie op het gebeuren zijn ijzingwekkend en het is soms haast niet te geloven dat iemand dat allemaal kan meemaken en er toch nog geestelijk gezond van af te komen. Ik heb al zijn bevindingen gecontroleerd aan de hand van de divisiegeschiedenissen en persoonlijke research en alles klopt tot in detail.Na de oorlog hervatte Heller zijn werk in nederland bij de trijpweverij te Hengelo en ontving ook nog eens de ridderorde van Oranje Nassau.

 

28 Mrt 2005 18:06 Onderwerp: Oorlogsbrieven van Carl Heller

Ik heb het boek gelezen en was onder de indruk. Het is levendig geschreven, gruwelijke details inbegrepen(!), fraai geillustreerd en mooi uitgegeven. En het taalgebruik is prima op zijn plaats, je kunt je er goed in inleven. Nadeel is dat je de drie jaar fronttijd van Heller in korte tijd leest en de plaatsen waar hij gezeten heeft en de periodes daardoor wat onoverzichtelijk worden. Die ervaring had ik overigens ook bij Barbusse en Barthas (niet bij Remarque trouwens). Daarbij heeft Andriessen de merkwaardige gewoonte om in boeken van zijn hand (of bewerkingen) meestal wel ergens een foto van zichzelf te plaatsen. Dat is hem wat mij betreft ruimhartig vergeven, gezien het vele werk dat hij voor de kennisverspreiding van WO1 doet. Dit boek is zeker een aanrader.

 

30 Mrt 2005 18:35

ik vind het een erg goed boek, erg boeiend en soms met gruwelijke beschrijvingen. Was mijn eerste WO1 dagboek en heeft veel indruk gewekt bij mij. Ik vind het een aanrader!

 

20 Feb 2007 21:13

Ik ben zelf ook aan de dagboeken van Carl Heller begonnen. Ik ben getipt door de boeken top tien en ik moet zeggen dat ik het een zeer interressant boek vind.
Wat een vreselijke ellende maakt deze man mee, en hij weet er goed over te vertellen ook. Geweldig boek, mooie foto’s (wat veel !).

overzicht: