De Olympische Spelen

15 eeuwen lang waren er geen de Olympische Spelen, tot het moment dat de Fransman Pierre de Coubertin in 1892 vond dat de sport weer internationaal moest worden en dat de Olympische Spelen opnieuw moest worden georganiseerd .

De officiële slogan van de Olympische beweging is :” Citius, Altius, fortius “.

Latijn voor SNELLER, HOGER, STERKER.

De eerste spelen werden daarop in 1896 in het Griekse Athene georganiseerd. In 1900 ging het om het meedoen en ook wel om de prestatie, maar het mogen meedoen was belangrijker, nu in de huidige topsport gaat het om winnen en medailles.

De spelen tijdens de Eerste Wereldoorlog

In 1916 zouden de spelen in Berlijn worden gehouden. Bij de spelen in de oudheid mochten deelnemende staten echter geen gewapend conflict beginnen, geen rechtzaak aanspannen en geen executies voltrekken. Met die geschiedenis kon het IOC de spelen midden in de 1e Wereldoorlog moeilijk doorlaten gaan in een land (Duitsland) dat volgens velen deze oorlog begonnen was. Na de 1e Wereldoorlog moest het IOC beslissen of er landen moesten worden uitgesloten van deelname aan de spelen in Antwerpen. Het IOC liet de beslissing over aan de Belgen, die toen besloten dat de verliezers van de Eerste Wereldoorlog, Duitsland, Oosterrijk, Hongarije en Turkije niet mee mochten doen.

Het was wel begrijpelijk dat België geen zin had in vijanden over de vloer, maar deze politiek stond natuurlijk haaks op het sportieve gedachtengoed van de grote man Pierre de Coubertin. De Duitse, Oosterrijkse, Hongaarse en Turkse sporters konden er natuurlijk niet zoveel aan doen dat ze die nationaliteit bezaten maar de Belgen vonden het onwenselijk om zich op het sportveld te moeten meten met onderdanen van de, volgens hun, aanstichters van een oorlog die miljoenen doden had veroorzaakt.

De olympische vlag met de 5 ringen, voorstellend de vijf werelddelen, werd als symbool aangenomen in 1914 maar pas bij de zomerspelen van 1920 in Antwerpen voor het eerst gebruikt.

In 1928 brandde de Olympische vlam voor het eerst in Amsterdam. De toorts was gemaakt door de firma Krupp die in de Eerste Wereldoorlog nog de fabrikant was van het 420mm kaliber kanon “DICKE BERTHA”.

Toen Carl-Friedrich von Langen (1887 – 1934) in 1928 met zijn paard Draufganger bij de dresseur tweemaal goud won,werd hij op slag een nationale held. Zijn overwinningen waren goed voor het Duitse ‘Nationalgefuhl’. Dat van Langen in de Eerste Wereldoorlog zwaargewond was geraakt, maakte dit heldenverhaal alleen maar mooier. Drie jaar later, op 13 Mei 1931 werd door het IOC besloten om Berlijn een tweede kans te geven, Het verleden was afgesloten, de toekomst werd met vertrouwen tegemoet gezien.

Of dit terecht was lag toen nog in het verschiet.

 

Bron: Internet, de Telegraaf, Tijdschrifft voor Filatelie.

overzicht: