NRC column “Dezer Dagen” door J.L. Heldring

In de NRC column ‘Dezer Dagen’ van J.L. Heldring enkele weken geleden, merkte deze op dat het in feite bedroevend is gesteld met de historische kennis in Nederland. Zo vroeg hij zich af of het wel terecht is dat we spreken over de ‘Eerste Wereldoorlog’ en of het niet beter zou zijn om over ‘de laatste van een serie Europese oorlogen’ te spreken.

 

Voor wat betreft de historische kennis in Nederland, speciaal mbt de Eerste Wereldoorlog, ben ik het met hem eens maar om het begrip Eerste Wereldoorlog te vervangen door ‘de laatste van een serie Europese oorlogen’ zeker niet.

In feite toont Heldring dat ook zijn ‘historische kennis, althans op dit punt, niet geheel ‘up to date’ meer is.

Er was nl wel degelijk sprake van een wereldoorlog,

 

Het waren niet alleen Europese landen die aan deze oorlog deelnamen maar ook landen als China, Japan, Brazilië, Bolivia, Costa Rica, Cuba, Guatamala, Haïti, Honduras, Equador, Nicaragua, Uraquay, Panama, Peru, Siam, Osmanië, Perzië, Australië, Nieuw Zeeland, W. Indië, India, Z. Afrika en Amerika om er maar een aantal te noemen.

Daarenboven bleef het oorlogsterrein niet beperkt tot Europa maar de strijd tegen de Duitsers werd ook gevoerd in o.a Namibië, Kameroen, Togo, Tanzanië, Rwanda en Burrundi, in de Kaukasus, Mesopotanië, Palestina, de Dardanellen (Gallipoli), Perzië, in Tsingtao, de Pacific- eilanden, de Salomons eilanden e.a.

 

Toegegeven, het aantal slachtoffers in die landen was, in totaal, aanzienlijk kleiner dan in Europa maar dat maakt die oorlog daarom niet minder internationaal. Helaas kan ik het dus niet eens zijn met de in de rubriek ‘Dezer Dagen” door J.L. Heldring geponeerde stelling.

Inderdaad is historische kennis een goed ding maar zoals blijkt nog niet overal altijd in gelijke mate aanwezig.

 

J.H.J. Andriessen

Voorzitter

Stichting Studiecentrum

Eerste Wereldoorlog

overzicht: