Nieuwste berichten

Kunstproject om de doden van de Grote Oorlog te herdenken in Ieper

In 2014 is het project ‘Coming World Remember Me’ gestart naar een idee van de Vlaamse kunstenaar Koen Vanmechelen. Ter herdenking van het einde van de Grote Oorlog in 2018 wordt een landschapskunstwerk gevormd door 600.000 beeldjes. Dat kunstwerk wordt geëxposeerd op het domein De Palingbeek bij Ieper. Er zijn nu al ruim 450.000 beeldjes gemaakt. Ieder beeldje is gekoppeld aan de naam van een in België gesneuvelde soldaat. Eenieder kan aan het project meedoen door een beeldje als peter of meter te bekostigen à € 5 en zelf te maken. Uw naam wordt dan gekoppeld aan de gesneuvelde. Het vaste atelier is ondergebracht in de kazematten van Ieper en in Nieuwpoort, maar er zijn ook mobiele ateliers. Een van de mobiele ateliers is te vinden op de Kunstdagen Wittem die van 8 september tot 1 oktober worden gehouden in het Zuid-Limburgse Wittem, halverwege gelegen tussen Maastricht en Aken. Bezoekers kunnen daar bijdragen aan dit unieke project.

overzicht: 

Studiedag SSEW 10 november

Datum: 

vrijdag, 10 november, 2017

Op vrijdag 10 november 2017 organiseert de SSEW in nauwe samenwerking met de Erasmus School of History, Culture & Communication (Erasmus Universiteit) haar Najaarsstudiedag. Zoals gebruikelijk in de Najaarsbijeenkomst is het weer een mix van interessante bijdragen.

Locatie: De Koningshof, Kerkplein 1, Doorn. www.koningshofdoorn.nl

Nadere informatie volgt.

Herdenking Franse luchtheld Georges Guynemer

Monument Guynemer CompiegneOp 11 september 1917 stortte de Franse piloot Georges Guynemer neer in de buurt van Poelkapelle. Geboren op 23 december 1894 trad hij vrijwillig in dienst bij de luchtmacht en voerde in het begin van 1915 verkenningsvluchten uit. Pas later dat jaar werd hij gevechtspiloot en haalde hij de eerste Duitse vliegtuigen neer. Met 53 bevestigde overwinningen staat hij op de tweede plaats in de Franse pikorde van de ridders van de lucht, maar hij was tijdens de Grote Oorlog de eerste in populariteit en is dat feitelijk nog altijd. Er blijft discussie over hoe en door wie hij is neergeschoten. Mede doordat zijn lichaam nooit is teruggevonden kan er vrijelijk worden gespeculeerd met mythevorming tot gevolg. In de ochtend van 11 september steeg hij op in zijn Spad XIII met naast zich een vleugelman. Die zag hem na een duikvlucht op een Duitse tweedekker in een wolkendek verdwijnen. De meest romantische versie is dan ook dat hij naar de hemel is gevlogen. Dat wordt min of meer geïllustreerd met het monument dat in zijn woonplaats Compiègne is neergezet. Guynemer is daar tussen twee engelen geplaatst (zie foto). De meer realistische versie is dat hij na het neerstorten, al dan niet tijdelijk is begraven door de Duitsers en dat de plek daarna zo zwaar door artillerie werd omgeploegd dat er niets meer van hem is overgebleven.

overzicht: 

De rol van de Verenigde Staten in de Eerste Wereldoorlog

Anton Kruft, tot november 2016 voorzitter van de SSEW, hield op 18 mei 2017 een presentatie in Oostende over de rol van de Verenigde Staten in de Eerste Wereldoorlog. Daarbij wordt ingegaan op de Amerikaanse president Woodrow Wilson met zijn afkeer om aan de oorlog deel te nemen maar er toch toe besloot in april 1917, zijn vredesvoorstellen en de onderhandelingen in Parijs na de wapenstilstand van 11 november 1918. Om te besluiten met de desastreuze gevolgen van het Verdrag van Versailles voor de Duitse en de wereldeconomie. Lees hier de volledige presentatie: De rol van de Verenigde Staten in de Eerste Wereldoorlog

overzicht: 

Vakoverstijgend aan de slag met de Eerste Wereldoorlog in Atheneum 5

Het geven van onderwijs beschouwt de SSEW als een belangrijk en effectief middel om de bekendheid van de Eerste Wereldoorlog onder een breed publiek te vergroten. Tom Sas, docent geschiedenis aan het aan het Ds. Piersoncollege in ’s-Hertogenbosch maakte samen met zijn mededocenten een vakoverstijgend project over de Eerste Wereldoorlog voor Atheneum 5. Naast kennis opdoen was het doel vooral door de deelname van zoveel mogelijk schoolvakken de leerlingen te laten zien op welke verschillende vlakken de Eerste Wereldoorlog invloed heeft gehad op de mensen in die tijd en doorwerkt tot in onze tijd en dat schoolvakken onderling verbonden zijn. Lees voor een verslag van dit schoolproject: Vakoverstijgend aan de slag met de Eerste Wereldoorlog in Atheneum 5

overzicht: 

Civis Mundi Prijs voor uitgever en historicus Perry Pierik

In nummer 47 van Civis Mundi zijn Civis Mundi Prijzen van € 5.000 en € 2.500 ingesteld voor bijzondere bijdragen aan het beschrijven en doorgronden van de ontwikkelingsgang, de problematiek, het perspectief en de controverses rond het project der moderniteit, zoals Civis Mundi dat vanaf de oprichting begin jaren ’60 van de vorige eeuw als belangrijkste thema gekozen heeft. We deden dat in het voetspoor van de historicus Jan Romein en diens bekende theorie van het Algemeen Menselijk Patroon van premoderne culturen en Europa als afwijking daarvan, en eerste exponent van de moderniteit. Deze Civis Mundi Prijs wordt voor het eerst toegekend aan de publicerende uitgever, historicus en schilder Perry Pierik. Lees hier het volledige artikel: Civis Mundi Prijs voor uitgever en historicus Perry Pierik

overzicht: 

Tentoonstelling over de luchtvaart in het Museum aan de IJzer

Tot augustus 2018 loopt in het Museum aan de IJzer in Diksmuide de tentoonstelling ‘Wanneer de dood uit de hemel kwam’ over de ontwikkeling van de militaire luchtvaart in de Eerste Wereldoorlog. Ingericht op een etage in de IJzertoren en dat biedt rond de liftschacht en trappenhuis slechts beperkte ruimte. Derhalve zijn er geen vliegtuigen zoals een Franse Nieuport of een Duitse Fokker te zien, al hangt er wel een model van een Britse Bristol in de hal. In de loop van de luchtoorlog werden er tal van zaken ontwikkeld of sterk verbeterd. Bombarderen vanuit de lucht was in 1914 begonnen vanuit Zeppelins, maar in 1918 wierpen viermotorige vliegtuigen hun honderden kilogram zware bommen af. Luchtfotografie maakte sterke vorderingen om de stellingen van de vijand te observeren en zo in kaart te brengen. Luchtgevechten veranderden van karakter door het kunnen schieten met een mitrailleur door de propeller. En ook de luchtdoelartillerie ontstond.

overzicht: 

100 jaar CWGC en 90 jaar Menenpoort

Op 21 mei 1917 werd de Imperial War Graves Commission opgericht, sinds 1960 Commonwealth War Graves Commission (CWGC) genoemd. De CWGC neemt de beslissingen hoe de gesneuvelde Britse militairen worden begraven en beheert nu alle Britse militaire begraafplaatsen en monumenten. Deze 100-jarige herdenking van de CWGC valt vrijwel samen dat het 90 jaar is geleden dat de Menenpoort te Ieper na vier jaar bouwen onder massale belangstelling werd onthuld. Samen met het monument te Thiepval bij de Somme het grootste Memorial to the Missing. Op 24 juli 2017 wordt een speciale ceremonie bij de Menenpoort gehouden en loopt er tot eind september 2017 bij de vestingmuren naast de Menenpoort een fototentoonstelling over dit monument.

overzicht: 

Het jaar van Mata Hari

Het jaar 1917 is niet alleen het jaar van de Russische revolutie en de Amerikaanse deelname aan de Grote Oorlog, maar ook het jaar dat Mata Hari op 15 oktober 1917 in Frankrijk werd geëxecuteerd wegens spionage. Ze blijft een bron van inspiratie van nationale en internationale historische auteurs en ook dit jaar verschijnen er in oktober a.s. weer enkele nieuwe boeken over haar. Eerder dit jaar liet Pierre Grande Guerre al zijn licht schijnen op het vonnis door de Franse rechtbank. Helemaal duidelijk zal het wel nooit worden welke rol Mata Hari nu precies heeft gespeeld in het duistere spionagespel nadat ze in mei 1916 haar Haagse woning verliet om naar Frankrijk te vertrekken. Als agente H 21 met 20.000 Francs gekregen van de Duitse consul. Edwin Ruis voert zijn spionagewandeling in Den Haag langs Mata Hari’s laatste verblijf in Nederland.

overzicht: 

Indexering SSEW-publicaties

Op de SSEW-website wordt een index bijgehouden van de inhoud van de Kronieken – De Grote Oorlog. Deze index is bijgewerkt tot het laatst verschenen deel 34 in mei 2017. De afgelopen jaren zijn twee andere series samengesteld: Dramatische jaren en Provincie- en stadsbundels. Een gedeelte van de website is recent aangepast zodat alle uitgaven opgenomen kunnen worden in de index. Onder het menu ‘Publicaties’ (blauwe balk) wordt in het submenu nu verwezen naar ‘Index alle SSEW-series’. Door dit aan te klikken krijgt men de keuze welke serie: Kroniek, Dramatische jaren of Provincie- en stadsbundels. Klik op Kroniek en de index van de 34 kronieken wordt als voorheen getoond. Met de invoering van de indexen van de andere twee series is een begin gemaakt, maar het zal enige tijd gaan kosten om deze volledig op de website te zetten. Bij een zoekactie naar een auteur of onderwerp worden nu alle SSEW-series doorzocht en het resultaat weergegeven in volgorde van de datum van uitgifte.

overzicht: 

Pagina's