Laatste nieuws

Kunstproject om de doden van de Grote Oorlog te herdenken in Ieper

In 2014 is het project ‘Coming World Remember Me’ gestart naar een idee van de Vlaamse kunstenaar Koen Vanmechelen. Ter herdenking van het einde van de Grote Oorlog in 2018 wordt een landschapskunstwerk gevormd door 600.000 beeldjes. Dat kunstwerk wordt geëxposeerd op het domein De Palingbeek bij Ieper. Er zijn nu al ruim 450.000 beeldjes gemaakt. Ieder beeldje is gekoppeld aan de naam van een in België gesneuvelde soldaat. Eenieder kan aan het project meedoen door een beeldje als peter of meter te bekostigen à € 5 en zelf te maken. Uw naam wordt dan gekoppeld aan de gesneuvelde. Het vaste atelier is ondergebracht in de kazematten van Ieper en in Nieuwpoort, maar er zijn ook mobiele ateliers. Een van de mobiele ateliers is te vinden op de Kunstdagen Wittem die van 8 september tot 1 oktober worden gehouden in het Zuid-Limburgse Wittem, halverwege gelegen tussen Maastricht en Aken. Bezoekers kunnen daar bijdragen aan dit unieke project.

overzicht: 

Herdenking Franse luchtheld Georges Guynemer

Monument Guynemer CompiegneOp 11 september 1917 stortte de Franse piloot Georges Guynemer neer in de buurt van Poelkapelle. Geboren op 23 december 1894 trad hij vrijwillig in dienst bij de luchtmacht en voerde in het begin van 1915 verkenningsvluchten uit. Pas later dat jaar werd hij gevechtspiloot en haalde hij de eerste Duitse vliegtuigen neer. Met 53 bevestigde overwinningen staat hij op de tweede plaats in de Franse pikorde van de ridders van de lucht, maar hij was tijdens de Grote Oorlog de eerste in populariteit en is dat feitelijk nog altijd. Er blijft discussie over hoe en door wie hij is neergeschoten. Mede doordat zijn lichaam nooit is teruggevonden kan er vrijelijk worden gespeculeerd met mythevorming tot gevolg. In de ochtend van 11 september steeg hij op in zijn Spad XIII met naast zich een vleugelman. Die zag hem na een duikvlucht op een Duitse tweedekker in een wolkendek verdwijnen. De meest romantische versie is dan ook dat hij naar de hemel is gevlogen. Dat wordt min of meer geïllustreerd met het monument dat in zijn woonplaats Compiègne is neergezet. Guynemer is daar tussen twee engelen geplaatst (zie foto). De meer realistische versie is dat hij na het neerstorten, al dan niet tijdelijk is begraven door de Duitsers en dat de plek daarna zo zwaar door artillerie werd omgeploegd dat er niets meer van hem is overgebleven.

overzicht: 

Vakoverstijgend aan de slag met de Eerste Wereldoorlog in Atheneum 5

Het geven van onderwijs beschouwt de SSEW als een belangrijk en effectief middel om de bekendheid van de Eerste Wereldoorlog onder een breed publiek te vergroten. Tom Sas, docent geschiedenis aan het aan het Ds. Piersoncollege in ’s-Hertogenbosch maakte samen met zijn mededocenten een vakoverstijgend project over de Eerste Wereldoorlog voor Atheneum 5. Naast kennis opdoen was het doel vooral door de deelname van zoveel mogelijk schoolvakken de leerlingen te laten zien op welke verschillende vlakken de Eerste Wereldoorlog invloed heeft gehad op de mensen in die tijd en doorwerkt tot in onze tijd en dat schoolvakken onderling verbonden zijn. Lees voor een verslag van dit schoolproject: Vakoverstijgend aan de slag met de Eerste Wereldoorlog in Atheneum 5

overzicht: 

Civis Mundi Prijs voor uitgever en historicus Perry Pierik

In nummer 47 van Civis Mundi zijn Civis Mundi Prijzen van € 5.000 en € 2.500 ingesteld voor bijzondere bijdragen aan het beschrijven en doorgronden van de ontwikkelingsgang, de problematiek, het perspectief en de controverses rond het project der moderniteit, zoals Civis Mundi dat vanaf de oprichting begin jaren ’60 van de vorige eeuw als belangrijkste thema gekozen heeft. We deden dat in het voetspoor van de historicus Jan Romein en diens bekende theorie van het Algemeen Menselijk Patroon van premoderne culturen en Europa als afwijking daarvan, en eerste exponent van de moderniteit. Deze Civis Mundi Prijs wordt voor het eerst toegekend aan de publicerende uitgever, historicus en schilder Perry Pierik. Lees hier het volledige artikel: Civis Mundi Prijs voor uitgever en historicus Perry Pierik

overzicht: 

Tentoonstelling over de luchtvaart in het Museum aan de IJzer

Tot augustus 2018 loopt in het Museum aan de IJzer in Diksmuide de tentoonstelling ‘Wanneer de dood uit de hemel kwam’ over de ontwikkeling van de militaire luchtvaart in de Eerste Wereldoorlog. Ingericht op een etage in de IJzertoren en dat biedt rond de liftschacht en trappenhuis slechts beperkte ruimte. Derhalve zijn er geen vliegtuigen zoals een Franse Nieuport of een Duitse Fokker te zien, al hangt er wel een model van een Britse Bristol in de hal. In de loop van de luchtoorlog werden er tal van zaken ontwikkeld of sterk verbeterd. Bombarderen vanuit de lucht was in 1914 begonnen vanuit Zeppelins, maar in 1918 wierpen viermotorige vliegtuigen hun honderden kilogram zware bommen af. Luchtfotografie maakte sterke vorderingen om de stellingen van de vijand te observeren en zo in kaart te brengen. Luchtgevechten veranderden van karakter door het kunnen schieten met een mitrailleur door de propeller. En ook de luchtdoelartillerie ontstond.

overzicht: