Laatste nieuws

Spaanse Griep

Honderd jaar geleden werden in maart 1918 de eerste gevallen gerapporteerd van een griep die leidde tot een pandemie met tientallen miljoenen dodelijke slachtoffers. Die getallen variëren naar gelang de bron maar de algemene tendens is toch dat er door het griepvirus meer mensen zijn gestorven dan er soldaten sneuvelden in de Eerste Wereldoorlog. De niet gecensureerde Spaanse pers besteedde er redelijk veel aandacht aan en het virus werd dan ook de Spaanse griep genoemd en die naam is gebleven. Waar het griepvirus echter voor het eerst de kop opstak, blijft bron van speculatie. In de Verenigde Staten werden echter de eerste griepverschijnselen op 4 maart 1918 geconstateerd in een Amerikaans legerkamp. De griepaanval kende twee golven in 1918 waarvan de tweede golf in het najaar de meeste slachtoffers kostte. Ook Nederland bleef niet gespaard. In 1919 volgde nog een zwakkere derde golf. De structuur van het griepvirus werd pas in deze eeuw opgehelderd.

overzicht: 

Tentoonstelling over slagveldarcheologie in Ieper

In het In Flanders Field Museum te Ieper is vanaf 17 februari tot 26 augustus 2018 de tentoonstelling Sporen van oorlog te zien over de archeologie van WO I. Overal in de Westhoek sluimeren in de bodem, nauwelijks dertig centimeter diep en onzichtbaar voor het blote oog, de archeologische resten van de oorlog. De tentoonstelling toont voor het eerst de resultaten van meer dan 150 opgravingen die het afgelopen decennium in de frontregio plaatsvonden. Talrijke spectaculaire bodemvondsten komen aan bod. Ze werden aangetroffen op de slagvelden aan het IJzerfront en de Ieperboog, en in militaire kampen en hospitalen achter het front. Objecten uit de loopgraven tonen het dagelijkse leven aan het front. Vondsten die naar personen verwijzen, vertellen het verhaal van hun leven en hun dood. De absolute blikvangers van deze tentoonstelling zijn paardenskeletten, een Britse en Duitse originele loopgraaf, een ondergrondse tunnel en de persoonlijke objecten van zes Duitse gesneuvelden die in een onlangs ontdekt massagraf werden begraven.

overzicht: 

Franse schilders en camouflage

Franse FT-17 tank uit 1918 in camouflagekleuren (foto Eric R.J. Wils)In de tentoonstelling ‘Impressionism & beyond. A Wonderful Journey’, die nog tot 6 mei 2018 loopt in het museum Singer Laren, zijn schilderijen van voornamelijk Franse impressionisten, postimpressionisten en expressionisten te zien. De kunstwerken zijn afkomstig uit de kunstverzameling van de Van Vlissingen Art Foundation. Er hangt ook een klein schilderij van Louis-Abel Truchet (1857-1918), een nu minder bekende Franse impressionist. De naast het schilderij opgehangen tekst vermeldt dat hij vrijwillig dienst had genomen, commandant was in de camouflagedivisie tijdens de Eerste Wereldoorlog en sneuvelde in september 1918. Dat roept twee vragen op. Een commandant van een camouflagedivisie die sneuvelde op ruim 60-jarige leeftijd? En wat was nu precies die camouflagedivisie?

overzicht: 

Tentoonstelling Roemenië in de Grote Oorlog

Van 17 februari tot en eind april 2018 vindt in het tentoonstellingspaviljoen van Museum Huis Doorn de tentoonstelling Roemenië in de Grote Oorlog plaats. Een groot deel van de herdenking in de jaren 2014 – 2018 concentreert zich op de gebeurtenissen aan het westelijk front. De tentoonstelling over Roemenië maakt duidelijk dat de Eerste Wereldoorlog ook in Oost-Europa vele brandhaarden heeft veroorzaakt. De geschiedenis van Roemenië in de Eerste Wereldoorlog is bijzonder interessant omdat het land zich aanvankelijk – net als Nederland – neutraal verklaart maar uiteindelijk toch partij kiest.

overzicht: 

Finse burgeroorlog in 1918

Na de Russische Oktoberrevolutie en de Duitse overwinning in het oosten van Europa verklaarde een aantal voormalige Russische gebieden zoals de Baltische Staten en Finland zich eind 1917 onafhankelijk. In Finland leidde dit in januari 1918 tot een bloedige burgeroorlog tussen Finse arbeiders die met steun van de Sovjet-Unie Rode Gardes vormden tegen de conservatieve burgers en middenstanders die Witte Gardes oprichtten. Die laatsten kregen hulp van ervaren Duitse troepen. De Witte Gardes werden geleid door generaal Carl Mannerheim, die zou uitgroeien tot een Finse held in de Winteroorlog van 1939-1940. De Roden delfden in mei 1918 uiteindelijk het onderspit waarbij bepaald niet zachtzinnig met hen werd omgegaan. Er is weinig aandacht in de Nederlandse oorlogsliteratuur aan de naweeën van de Eerste Wereldoorlog in de voormalige Russische gebieden. Hieronder een paar artikelen geschreven door Finse historici die op internet beschikbaar zijn naast de algemene bron Wikipedia:

  • Tuomas Tepora, Finnish Civil War 1918. 1914-1918-online. International Encyclopedia of the First World War, Version 8 October 2014.
  • Jussi Jalonen, Mannerheim, Carl Gustaf Emil. 1914-1918-online. International Encyclopedia of the First World War, Version 8 October 2014.
  • Jyrki Loima, Genocide and Ethnic Cleansing? the Fate of Russian „Aliens and Enemies” in the Finnish Civil War in 1918, The Historian , June 22, 2007.

overzicht: