Laatste nieuws

Wielrennen en de Grote Oorlog

Voorkant van boek Koersen in de Groote Oorlog van Patrick CornillieGezien de Vlaamse passie voor het wielrennen kon het feitelijk niet uitblijven in het tijdsbestek van de honderdjarige herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het Centrum Ronde van Vlaanderen, gesitueerd tegenover de Sint Walburgakerk in het centrum van Oudenaarde, organiseert van 4 mei 2018 tot 12 mei 2019 de tentoonstelling ‘Koersen in de Groote Oorlog’. Volgens de aankondiging op de website worden onder meer verhalen verteld over soldaten op de fiets, gesneuvelde Tourwinnaars en koersen in krijgsgevangenenkampen. Over François Faber, de eerste buitenlandse Tourwinnaar en anoniem gestorven in de loopgraven. Over Ottavio Bottecchia, metselaar die een campionissimo werd en in mysterieuze omstandigheden overleden. Over Henry George, Olympisch kampioen en tijdens de oorlog met een Belgische pantsereenheid de wereld rondtrekkend. Maar ook over Hélène Dutrieu, stuntvrouw, rallyrijder, piloot en topwielrenner. Bij de tentoonstelling verscheen het gelijknamige boek geschreven door Patrick Cornillie.

overzicht: 

Huis van de Europese Geschiedenis

Vitrine waarin een beeld van een Franse soldaat staat voor een begraafplaats met eindeloze rijen grafkruisenIn mei 2017 werd in Brussel het Huis van de Europese Geschiedenis geopend. Het gebouw is gelegen in het Leopoldpark in de Europese wijk, niet ver van het Europese Parlement. Het is gratis te bezoeken en toont de Europese geschiedenis met het accent op de 20ste eeuw. Op de derde verdieping is het onderdeel ‘Europa in puin’ over de periode 1914-1945 ingericht. Terugkijkend vanuit de 21ste eeuw kunnen de Eerste en Tweede Wereldoorlog worden samengevoegd tot een tijdsperiode waarin Europa zichzelf van een mondiale grootmacht ten gronde richtte. De Koude Oorlog van 1949 tot de val van de Berlijnse muur in 1989 duurde zelfs langer. Het had in het interbellum natuurlijk ook anders kunnen lopen. De beroemde litho ‘Nie wieder Krieg’ uit 1924 van Käthe Kollwitz heeft ook een plaats in de tentoonstelling maar Europa bleef het oorlogspad volgen. Toch laat een dergelijke chronologische lijn wel goed zien dat de ellende in Europa in 1914 is begonnen en in 1918 niet is opgehouden. Zoals de opkomst van het communisme en het nazisme. Vrijwel geheel Midden- en Oost-Europa ging vanaf Versailles 1919 op de schop en de vraag is of de huidige grenzen 100 jaar later nu wel definitief zijn nadat praktisch alle Midden- en Oost-Europese landen onder de Europese paraplu zijn gekomen. Samen blijven, dat is duidelijk de boodschap van de tentoonstelling.

overzicht: 

Het Guynemerpaviljoen te Poelkapelle

Eendekker in Guynemerpaviljoen 1Op 16 maart 2018 is het Guynemerpaviljoen te Poelkapelle officieel geopend. Een bezoek, een maand later, laat zien dat het gehele project met een aan het paviljoen verbonden chocolaterie en een appartementencomplex nog niet klaar is. Maar het paviljoen zelf is ingericht zoals de ontwerpers het hebben uitgedacht. Het is open voor bezoek van woensdag tot zaterdag van 10 uur tot 18.30 uur en op de eerste twee zondagen van de maand van 10 uur tot 17 uur, de andere twee zondagen van 10 uur tot 12.30 uur. Alles is nog niet piekfijn in orde, zo is bijvoorbeeld de website (www.guynemerpaviljoen.be) nog niet bereikbaar op de datum van dit bericht. Daarentegen staat een gedetailleerde beschrijving van wat er te zien is in het paviljoen op de website van de Wereldoorlog in de Westhoek.

Het Guynemerpaviljoen staat in de Brugseweg bij de rotonde in het centrum van Poelkapelle. In het midden van de rotonde werd in 1923 een monument voor de op 11 september 1917 bij Poelkapelle neergehaalde Franse luchtheld Georges Guynemer onthuld. Het vervuilde monument werd in 2017 gerestaureerd en staat nu weer fier te blinken in de voorjaarszon. Het neerschieten van Guynemer werd 100 jaar na dato in september 2017 uitgebreid herdacht in Poelkapelle.

overzicht: 

Tentoonstelling De slag om de Noordzee 1914-1918 in Brugge

In het Provinciaal Hof op de Markt te Brugge loopt van 21 april tot 31 augustus 2018 een tentoonstelling over de slag om de Noordzee. Vanaf de havens van Brugge, Oostende en Zeebrugge voerden in de Eerste Wereldoorlog de Duitse onderzeeboten uit, kelderen duizenden schepen en brachten Groot-Brittannië bijna tot de rand van de afgrond. Op 23 april 1918, Saint George Day, ondernam de Britse marine een grote actie tegen de onderzeeboothavens. Een vloot van 136 schepen viel tegelijk de havens van Zeebrugge en Oostende aan. Daaronder drie oude oorlogsschepen die in de havenmonden werden afgezonken om die zodoende af te sluiten. Het was een spectaculaire Britse raid maar de meningen verschillen of de aanval nu een succes was. Aan dapperheid van Britse zijde wordt echter niet getwijfeld en 11 uitgereikte Victoria Crosses zijn in Brugge te zien. Het is een tentoonstelling die aandacht schenkt aan een belangrijk aspect van de Eerste Wereldoorlog namelijk de onderzeebootoorlog. Zie voor een impressie ook een bericht op de website van Het Laatste Nieuws.

overzicht: 

Max Liebermann en de tekeningen voor Kriegszeit

Tekening van Liebermann op de voorkant van KriegszeitIn het Haags Gemeentemuseum wordt vanaf 24 maart tot 24 juni 2018 een tentoonstelling gehouden over de Duitse schilder Max Liebermann (1847-1935) met als titel ‘Een zomers impressionist’. Na de Frans-Pruisische oorlog van 1870-1871 ging Liebermann op jonge leeftijd naar Frankrijk om daar de Franse schilderkunst te ontdekken en ontwikkelde zich van realist tot impressionist. Zijn schilderkunst werd gewaardeerd en in 1889 werd hij zelfs genomineerd voor het Legion d’honneur, maar onder druk van de Duitse keizer Wilhelm II zag hij af van de onderscheiding. Liebermann raakte bevriend met de Nederlandse schilder Jozef Israëls en diens zoon Isaac Israëls en bezocht in de zomer graag Scheveningen. Op de tentoonstelling hangen dan ook kleurrijke strandtaferelen van hem. Maar dat vrolijke zomerse beeld verandert plotsklaps in een van de kabinetten gelegen langs de museumzalen. Daar hangen namelijk vijf zwart-wit tekeningen die Liebermann maakte voor het blad Kriegszeit.

overzicht: