Laatste nieuws

Een bijzonder monument voor de Nieuw-Zeelanders

Het dorp Mesen in het Vlaamse Heuvelland is bekend geworden in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog door de Mijnenslag van 7 juni 1917. Van het dorp zelf bleef na  oorlog slechts een ruïne over. Drie Britse begraafplaatsen, het Ierse Vredespark met de Round Tower en een Brits en Nieuw-Zeelands monument buiten het dorp vormen de tastbare herinneringen aan de felle strijd die hier werd uitgevochten. De Nieuw-Zeelandse divisie nam daaraan deel als onderdeel van een ANZAC-korps. In het Toeristisch Infopunt van Mesen is een kleine tentoonstelling over de Nieuw-Zeelanders ingericht in het kader van ‘1917-Totale oorlog in Vlaanderen’.

overzicht: 

1917 – Totale oorlog in Vlaanderen

In de tweede helft van 2017 staat de Westhoek in het teken van de herdenking van het Britse offensief dat de geschiedenis is ingegaan als de Derde Slag bij Ieper of de Slag om Passendale naar het dorp waar de strijd uiteindelijk in november 1917 werd gestaakt. Het dorp dat pas na ruim drie maanden uiteindelijk werd veroverd door het Canadese Korps ten koste van zo’n 250.000 Britse slachtoffers (dood, gewond of vermist) terwijl het volgens de planning al na drie dagen had moeten worden bereikt. Voor de herdenking van het offensief is de website 1917 – Totale oorlog in Vlaanderen aangemaakt met informatie over de ingerichte tentoonstellingen, routes door het landschap en vele andere activiteiten tijdens de herdenking. Van de website is een 156 pagina’s tellende bezoekersgids te downloaden waar het gehele programma instaat. Die gids is gratis te verkrijgen in de deelnemende musea en bezoekerscentra in de Westhoek.

overzicht: 

Duitse deserteurs in Nederland, 1914-1917

Oorlogvoeren is van alle tijden, net als deserteren of ‘drossen’. Dat laatste betekent dat een militair de krijgsdienst ontvlucht en zijn wettelijke plicht verzaakt. Tijdens de Eerste Wereldoorlog deserteerden bij de Geallieerden en de Centralen talloze militairen. Duizenden van hen - vooral Duitsers - meldden zich aan de Nederlandse grens. De kranten in Delpher bevatten hun verhalen: Duitse deserteurs in Nederland, 1914-1917

overzicht: 

Lezing België en Nederland 1914-1918 door Paul Moeyes

Op zondag 18 juni 2017 houdt Paul Moeyes om 15.00 uur in het ADVN, Lange Leemstraat 26, Antwerpen de lezing: België en Nederland 1914-1918.

Voor de oorlog waren België en Nederland twee kleine, neutrale buurstaten. De ene werd in 1914 bruut in de oorlog meegesleurd die op 4 augustus in Europa was uitgebarsten, terwijl de ander buiten schot bleef. Bijna een miljoen Belgen vluchtten in 1914 naar Nederland. In deze lezing wordt een korte voorstelling gegeven van de (organisatie van) vluchtelingenopvang en de interneringskampen voor soldaten, en is er aandacht voor de voedseldistributie, de morele dilemma’s voor het neutrale Nederland en de relatie van het land met de oorlogvoerende landen.

overzicht: 

Mijnenslag bij Mesen in juni 1917

Op 7 juni 1917 liet het Britse leger in de vroege ochtend 19 mijnen ontploffen onder de Duitse stellingen op een heuvelrug bij de dorpen Mesen en Wijtschate. Elke mijn bestond uit rond de 25.000 kilo springstof opgestapeld aan het einde van een tunnel, zodat in totaal ca. 500.000 kilo(0,5 kiloton) springstof ontplofte. Vier mijnen werden niet tot ontploffing gebracht. De schokgolf was enorm. Het was een escalatie van de mijnenoorlog die al in het begin van de oorlog was begonnen. Tunnelgravers (‘clay-kickers’) hadden in ruim een jaar tijd de tunnels gegraven en de Britse chemische industrie had de enorme hoeveelheid springstof geproduceerd.

overzicht: