Marinekorps Flandern

De Vlaamse kust en het hinterland tijdens de Eerste Wereldoorlog

Auteur: Johan Ryheul

Uitgeverij: FlyingPencil

ISBN 9789078878131

 

Cover boekDe Eerste Wereldoorlog is in de publieke herinnering doorgaans beperkt tot de gevechten rond de IJzer en Ieper. Véél minder bekend is het feit dat het Marinekorps Flandern de smalle strook tussen Nieuwpoort en Knokke gebruikte om met onderzeeboten over de Noordzee te regeren en zo één derde van de totale verloren geallieerde scheepstonnage tot zinken te brengen.

De dreiging van de Duitse Marine was voor de Britten zo dramatisch dat dit de aanzet was voor de Slag om Passendale - de geallieerden hoopten immers met een grondoffensief door te stoten naar de havens van Brugge, Zeebrugge en Oostende.

Toen deze poging in modder en bloed vastliep, organiseerde de Royal Navy een uitermate gewaagde onderneming. Met blokschepen en het landingsschip HMS Vindictive trachtte zij de Duitse uitvalshavens Zeebrugge en Oostende uit te schakelen. De Raids op Zeebrugge en Oostende gelden nog steeds als één van de spectaculairste militaire gebeurtenissen van de Eerste Wereldoorlog.

Marinekorps Flandern vertelt de hele opbouw en de acties van de Duitse bezetter aan de Vlaamse kust. Naast de verschrikking van het onderzeebootwapen illustreert deze kroniek tal van andere zeeslagen, maar ook luchtgevechten boven West-Vlaanderen. De Fokkerpiloten van de Marine waren immers zéér gevreesde tegenstanders. Daarnaast worden ook de immense kustbatterijen (Deutschland, Pommern…) en infrastructuurwerken belicht. Met zeshonderd foto’s is deze studie een waardevolle bijdrage tot de geschiedsschrijving van de Eerste Wereldoorlog in ons land.

Bijzonder is ook dat de auteur tijdens zijn onderzoek er in slaagde de twee onbekende graven op Zeebrugge Churchyard te identificeren. Eén van hen is drager van het Victoria Cross, de andere had een even instrumentale rol in de Raid op de haven.

 

Marinekorps Flandern werd in hardcover uitgegeven en bevat 276 bladzijden.

overzicht: