Lest We Forget

Op 9 november 2006 verscheen bij de Engelse ‘Royal Mail” een prachtig miniatuur velletje, voorzien van een viertal zegels met een waarde van 72p voor de normale frankering en één speciale zegel, te gebruiken voor extra postale diensten.
Het geheel is uitgegeven naar aanleiding van de 90e herdenking van de slag aan de Somme.

Lest We Forget 1

Dit velletje is de eerste uit de reeks van de drie aangekondigde herinneringsuitgaven. Tot en met 2008 kunnen de filatelisten onder ons uitkijken naar een bijzondere uitgave.
Enige technische details:

  • Het velletje is gedrukt door de fa. ‘de la Rue Security Print’ in zgn. rotogravure.
  • De foto op de achtergrond is geleend van het Imperial War Museum en toont een desolaat landschap na de slag.
  • De rest, ( maten en tandingen) zal ik u besparen.

Gelijktijdig met bovenstaand velletje verschenen er diverse speciale uitgaven, zoals de FDC’s (eerstedagenveloppen) , waarop het velletje geplakt is op een envelop met afbeelding, en een uitgave speciaal voor verzamelaars met zegels in mint conditie.
Tevens zijn er zo’n vijftiental verschillende „eerstedag-afstempelingen” gemaakt om de zegels een extra filatelistische waarde te geven. Ik betwijfel of de echte verzamelaar daar op te wachten zit, het maakt het geheel wel erg commercieel. Enig rekenwerk leert dat als je het een beetje compleet wilt hebben (velletje, extra uitgaven, diverse stempels enz.) ruim £ 300,- kwijt bent. Vraag is dus of dit gaat om het herdenken of gewoon om de centjes? Ik ben benieuwd wat de ‘Royal Mail’ de komende jaren voor ons in petto heeft.

Lest We Forget 2

overzicht: