Krieg 1916, een muzikaal eerbetoon aan een Duitse soldaat

Krieg1Recensie door: Sander Wegereef

Met het album ‘Krieg’ brengt Henrik jan Vermeulen een muzikaal eerbetoon aan het leven van Bernhard Peter Kronauer. Bernhard was de jongste broer van de oma van Hendrik Jan. Hij werd geboren in het Duitse Honnef in 1892. In 1912 ging hij het leger in. Toen de oorlog uitbrak was hij musketier in het Infanterie Regiment Nr. 25 ‘von Lützow’. Hij werd in 1914 uitgezonden naar Luik en vocht in 1916 aan de Somme. Op 17 september 1916 kwam hij om het leven in Galicië (in het huidige Polen). Met deze korte levensbeschrijving doen we Kronauer veel tekort, maar op www.krieg1916.nl staat een zeer uitgebreide levensloop van hem en zijn tijd in het Duitse leger.

Op de kop af 100 jaar na het overlijden van Bernhard Peter Kronauer presenteert popmuzikant Hendrik Jan Vermeulen met het project Krieg, het muzikale verhaal van Der Große Krieg van zijn oudoom. Het album, dat is verschenen op cd en lp, beslaat 17 liederen en gedichten uit de tijd dat Bernhard Peter Kronauer actief was tijdens de Grote Oorlog, maar vertaald naar de muziek van nu.

Omdat Kronauer het Duitse leger diende, is het niet verwonderlijk dat alle nummers in het Duits gezongen/gedeclameerd worden. Het project laat zich beluisteren als een audio-tentoonstelling, een tijdreis door het leven van de Duitse frontsoldaat en dat van Kronauer in het bijzonder. Het zou de soundtrack kunnen zijn van een fysieke expositie, waarbij documenten en foto’s het beeld zouden kunnen versterken. Maar ook zonder beeld vertelt Krieg het verhaal van de oorlog heel beeldend.

In de verte doet Krieg denken aan het album Lament van Die Einsturzende Neubauten, hoewel Krieg muzikaal veel toegankelijker is. Het project laat zich beluisteren als een soort ‘rockopera’, maar ook afzonderlijk blijven de nummers overeind. Op de site www.krieg1916.nl zijn samples van het album te beluisteren en daar is het album uiteraard ook te bestellen!

De albumpresentatie vond plaats op zaterdag 17 september 15.30-17.00 uur in het Groninger, Hereplein 73 in Groningen.

Krieg2

overzicht: