Kandinsky & Der Blaue Reiter. Een kunstenaar die tijdens de 1e W.O. veranderde van een impressionist naar een abstracte Schilder

De Rus Wassily Kandinsky (1866-1944) veranderde in het begin van de vorige eeuw van een lieflijke impressionist tot een abstracte schilder.

In 1911 ontstond er een afscheiding van de neue Kunstlervereinigung Muchen, genaamd “DER BLAUWE REITER”. Kandinsky werd in 1866 in Moskou geboren. Hij kreeg een goede opleiding en werd jurist.

In 1892 trouwde hij met zijn nicht. Op 30 jarige leeftijd ging hij in Munchen een kunstopleiding volgen en kreeg de bijnaam De Moskouse Geleerde.

Er waren twee ingrijpende ervaringen die hem hebben doen besluiten kunstschilder te worden. In Moskou woonde hij een uitvoering bij van de Lohengrin van Richard Wagner en raakte daar diep van onder de indruk en in dat zelfde jaar zag hij „De Hooimijt in de zon ” van de schilder Claude Monet. Het schilderij bracht hem er toe om anders over vormen na te denken.

In Duitsland was Gabrielle Munter een van zijn leerlingen Zij raakten totaal van elkaar in de ban. Zij maakten vele reizen en waren regelmatig in Nederland. In December 1912 exposeerde hij hier. In 1914 met het uitbreken van de oorlog werd het voor de Rus Kandinsky te heet onder de voeten en viel ook zijn groep der Blaue Reiter uiteen. Samen met Gabrielle vertrok hij naar Zwitserland. Het was van korte duur. Kandinsky keerde terug naar Moskou en liet alles bij Gabrielle achter

In de winter van 1915-1916 ontmoette hij haar nog eenmaal in Stockholm maar de liefde was over.

Er is momenteel een grote tentoonstelling in het Haagse Gemeentemuseum tot en met 24 Mei. Daan Remmerts de Vries heeft speciaal voor de tentoonstelling een prentenboek „MENEER KANDINSKY WAS EEN SCHILDER” gemaakt. Meneer Kandinsky uit het kinderboek denkt in kleuren. Hij koopt geen schoenen maar groenen. Heel interessant.

Uitgeverij Leopold prijs 13.95 euro.

Bronnen: Katholiek Nieuwsblad 26/2. Elzevier 20/2 Trouw 1½ Internet.

 

overzicht: