Generaal Edmund Allenby neemt op 11 december 1917 Jeruzalem in

Op 11 december 1917 marcheerde de Britse generaal Edmund Allenby met zijn gevolg de heilige stad Jeruzalem binnen. De Turken hadden besloten de stad niet te verdedigen en zich te hergroeperen in een verdedigingslinie ten noorden van Jeruzalem. Na eeuwen onder Turks bewind kwam Jeruzalem in de Britse invloedsfeer die zou duren tot 1948. Allenby was in de zomer van 1917 overgekomen van het Westelijk Front uit Frankrijk om het bevel op te nemen van de Britse troepen in het Midden-Oosten. Begin november 1917 werd een doorbraak bereikt tijdens de Derde Slag om Gaza, gevolgd door een Turkse terugtocht. Allenby kwam te voet Jeruzalem binnen door de Jaffapoort in een geregistreerd schouwspel. De Britten konden in het oorlogsjaar 1917 wel wat goed nieuws gebruiken. De Israëlische Post gaf dit jaar een postzegel uit ter herdenking van de gebeurtenis.

Er is weinig Nederlandse belangstelling voor generaal Allenby en de Britse strijd tegen de Turken in Palestina en Syrië. Tom Tacken, met zijn oog voor de randfiguren in de Grote Oorlog, wijdde aan Allenby een aflevering (nr. 181) van de podcast Veertien Achttien. De avonturen van de legendarische Britse held Lawrence van Arabië en zijn Arabische strijders in de woestijn spreken nu eenmaal meer tot de verbeelding. Britse generaals hebben over het algemeen in de Eerste Wereldoorlog een slechte reputatie gekregen. Allenby is echter wel de enige Britse generaal uit die oorlog die wordt besproken in het in 2012 onder redactie van Andrew Roberts verschenen boek Legendarische veldheren III – De onoverwinnelijke generaals vanaf Napoleon. Waarbij de oorspronkelijke titelomschrijving ‘Great commanders’ wel wat werd overtrokken. Na de oorlog werd Allenby tot veldmaarschalk benoemd.

Voor een beschrijving van het Britse offensief tegen de Turken vanaf 1917 wordt hier verwezen naar de website van St. Mihiel Tripwire (december 2017 nummer) met een gedeelte over de Grote Oorlog in het Midden-Oosten inclusief een verwijzing naar de Balfour Declaration en het Sykes-Picot verdrag. Er staat een kort artikel ‘Allenby takes Jerusalem’ en een lang artikel (pdf-bestand) van John Mordike getiteld ‘General Sir Edmund Allenby’s Joint Operations in Palestine, 1917-18’. Er zijn uiteraard meer, voornamelijk Engelstalige, bronnen over Allenby en de inname van Jeruzalem te vinden op internet inclusief een historisch filmpje over de intocht.

Volgens professor Maarten Brands is de Eerste Wereldoorlog in het Midden-Oosten als een sideshow te beschouwen. Hetgeen valt na te lezen in de Kroniek De Grote Oorlog nummer 14 uit 2007. Maar er is geen regio in de wereld waar de gevolgen van de overwinning op de Turken door de Britten onder Allenby na de Eerste Wereldoorlog zo bepalend zijn geweest.

overzicht: