Fokker vliegtuigen domineren het luchtruim

Anthony Fokker in 'de Spin'

Anthony Fokker werd geboren in 1890 in het voormalig Nederlands Indië. In 1894 besloot vader Fokker dat het tijd werd om naar Nederland terug te keren, dit om een zo goed mogelijke opleiding voor zijn kinderen te garanderen. Voor Anthony heeft dit niet erg geholpen. Diverse scholen maakte hij niet af. Uiteindelijk schreef hij zich in voor een opleiding aviatiek in Saalbach. Met 5000, - gulden, geleend van zijn vader, sticht Anthony in 1912 de ‘’Fokker Aviatik GmbH” in Berlijn. Zijn eerste vliegtuig, ‘de Spin’ had de aandacht getrokken van het Duitse leger. Toen in 1914 de oorlog uitbrak vlogen Fokker verkenners boven het front en zelfs boven Parijs. Tijdens de oorlog kwam de productie pas echt op gang. Het bedrijf ontwikkelde legendarische gevechtstoestellen, zoals de driedekker DRI en de D VII. In juni 1917 was het Manfred von Richthoven, ook wel ‘’The Red Baron” genoemd, die de Duitse luchtmachtstaf overtuigde van de kwaliteiten van dit toestel. Deze jager bezat bovendien een door Fokker gepatenteerde methode om door het schroefveld te schieten, zonder de schroef zelf te raken. Tot 1918 werden er 322 stuks van gebouwd.

postzegel Fokker Dr. I - Vietnam

In het laatste jaar van de oorlog bouwde Fokker zijn beruchte D VII jagers. 964 stuks verlieten het bedrijf in Schwerin. In licentie werden er nog vele honderden meer gebouwd. De Fokker D II was een door de geallieerden gevreesd toestel.
Zo gevreesd, dat het als enig type uitdrukkelijk in de wapenstilstandsovereenkomst werd genoemd.

postzegel Fokker D VII - Antigua & Barbuda

In totaal werden tijdens de oorlog, alleen al door Fokker, meer dan 3300 toestellen gebouwd, plus de nog eens meer dan 2000 in licentie gefabriceerde vliegtuigen. Zijn loopbaan in Duitsland had Anthony bepaald geen windeieren gelegd. Met oogluikende toestemming van de ‘Interallied Control Commission’ verplaatste hij zijn productie naar Nederland, alwaar de Nederlandse overheid bereid bleek te zijn de orderportefeuille te vullen. Anthony Fokker overleed op 49 jarige leeftijd in New York als gevolg van complicaties na een neusoperatie.

overzicht: