Donkere wolken boven Huis Doorn

Vanaf 2017 dreigt het museum Huis Doorn onvoldoende steun van de overheid te ontvangen om haar rijkscollectie in stand te houden en aan het publiek te tonen. De SSEW tezamen met de directie van Huis Doorn vinden dit een zeer zorgelijk ontwikkeling. Museum Huis Doorn is een rijksmuseum dat een rijkscollectie onderhoudt en tentoonstelt. Deze collectie geeft een prachtig inzicht in de negentiende-eeuwse hofcultuur en vertelt tevens het verhaal van een van de hoofdpersonen van de twintigste-eeuwse geschiedenis, keizer Wilhelm II. Het verbindt Nederland aan de ingrijpende gebeurtenissen na afloop van de Eerste Wereldoorlog die de opmaat voor de Tweede Wereldoorlog vormden en hiermee nog steeds zichtbare geopolitieke gevolgen hebben.

Museum Huis Doorn is echter niet slechts een historisch monument, maar ook een moderne culturele instelling. Het heeft een dynamische, effectieve en creatieve organisatie die kan bogen op een enorme vrijwilligersschare. Deze mensen zijn erin geslaagd het museum ondanks schaarse middelen grote hedendaagse relevantie te geven. Museum Huis Doorn werkt samen met een breed scala aan maatschappelijke organisaties en zet fors in op educatie, van basisschool tot universiteit. Het organiseert evenementen om mensen het verleden daadwerkelijk te laten beleven en maakt tentoonstellingen om het historische verhaal aan actuele maatschappelijke discussies te verbinden. Met het in 2014 door Prinses Beatrix geopende Paviljoen is Museum Huis Doorn een officiële Plaats van herinnering van de Eerste Wereldoorlog geworden en is het de enige plek in Nederland waar het hele jaar door aandacht wordt besteed aan de ‘Grote Oorlog’.

In het artikel ‘Huis Doorn wankelt door snipperbeleid’ dat op 7 september jl. is gepubliceerd in het dagblad Trouw zet de directeur van Huis doorn, Herman Sietsma, de zorgelijke situatie rond Huis Doorn uiteen. Het museum dreigt ten onder te gaan door het onvermogen van de rijksoverheid om consistent beleid te voeren. Huis Doorn heeft de minister en de Tweede Kamer hierover gealarmeerd. Het museum kijkt nu met spanning uit naar wat het kabinet met Prinsjesdag definitief zal besluiten. Zonder aanpassing van de voorgestelde subsidies komt de continuïteit van het museum in gevaar. Lees hier het volledige artikel: huis_doorn_wankelt_door_snipperbeleid.pdf

Anton Kruft, Voorzitter SSEW

overzicht: