Brief 1916-07-01 van Berthe Chanson aan haar man Auguste

Op 1 juli 1916 schreef Berthe Chanson, de vrouw van Auguste Chanson, aan haar man dat ze ongerust was geen brieven meer te ontvangen. Hun dochter Yvonne had dat ook al vermeld in een eerdere brief op 24 juni 1916.

Op 1 juli 1916 begon de slag aan de Somme. Daar was Auguste dus niet bij. Hij zegt wel dat hij naar Verdun of de Somme moet gaan op de een of andere dag. Zoek ik nog uit.

Eerst de brief van Berthe aan haar man Auguste.

 

Dampierre, 1 juli 1916.

 

Mijn lieve Auguste,

 

Ik heb nog steeds geen bericht van je ontvangen en dat begin ik vervelend te vinden, ondanks dat ik denk dat het komt omdat je de Maas (het Maasgebied) verlaten hebt.

Maar het 27ste (bataljon) is ook al vertrokken en de vrouw van Georges Pelletret heeft reeds bericht van hem ontvangen, enkele dagen geleden nu.

Hij schreef haar vanuit Toul zoals ze me zeiden; misschien ben jij ook in die buurt en ik  verbaas me dat ik nog geen brieven gekregen heb. Maar ja, ik hoop vandaag meer geluk te hebben.

Ik heb je laatst gezegd dat ik je pas geld zou kunnen sturen op de eerstvolgende woensdag, maar deze keer is de (belasting) ontvanger wat eerder gekomen; hij was gisteren in Beaumont en omdat ik dat niet wist, ben ik daar niet naartoe gegaan. Maar hij heeft mijn geld aan mevrouw Rabiet overhandigd die het gisteren aan mij gegeven heeft.

Ik vond dat zelfs beter op deze manier omdat hij niet de belasting heeft ingehouden die ik deze maand moest betalen. Dat zal voor de volgende maand zijn; maar ik hoop dat ik niet al tekort kom (met geld) als alles goed gaat met de koe.

Er is nog niets nieuws maar dat zal niet lang duren. (de koe verwacht een kalf!).

Ik heb Quillery afbetaald omdat ik weet dat hij het nodig heeft en ik heb ook 5 franc aan Meijers gegeven.

 

De rest van de brief staat bij de brief die Auguste op 6 juli terugstuurde aan Berthe, zijn vrouw.

 

Ik stuur je dus 20 franc in deze brief  die ik zal aantekenen.

Omdat ik niets nieuws zie om je te zeggen, eindig ik door je vele malen stevig te omhelzen namens ons drieën.

 

Je Berthe

 

 

overzicht: