Brief 1916-02-26 van Berthe aan Auguste Chanson

Dat is vijf dagen na de Duitse operatie „Gericht” die op 21 februari 1916 begon met een negen uur durend artilleriebombardement op de Franse stellingen bij Verdun. Daarbij werden ook „Dikke Bertha’s” gebruikt.

Dampierre, waar Berthe woonde, lag zo dicht bij de frontlinie dat zij het gerommel van de kanonnen kon horen. Soldaat Auguste Chanson lag niet in de directe frontlinie zoals is op te maken in deze brief.

Dampierre, de 26e februari 1916. Zeven uur ‘s avonds.

 

Mijn lieve Auguste,

Gisteren heb ik je een heel korte brief geschreven. Het was een beetje om te plagen, maar het was ook omdat ik geen grote zaken had om je te zeggen.

Ik heb gisteren Mamma gezien toen ik in Dampieere brood ging halen. Ze zei tegen me dat Marthe nieuws ontvangen had van Auguste, maar dat hij zeven dagen niet bij machte was geweest om te schrijven.

Op jouw brieven die ik gisteren heb ontvangen, zeg je me ook dat er een zwaar bombardement is (Operatie „Gericht” 21/02/1916) waar jij bent. Ik spreek dat niet tegen want men hoort het vanaf hier.

Ziedaar, inderdaad hoort men hier het kanon veel bulderen („Dikke Bertha’s”) maar vandaag is dat zonder ophouden geweest. Men vraagt zich af wat daarginds gebeurt.

We weten door het nieuws dat het een zware aanval betreft die de Moffen (hoofdletter!) beproeven op Verdun. En omdat dat niet ver verwijderd is van waar jij bent, zul je wel weten wat een lawaai dat maakt.. Alleen, als men jouw regiment er maar niet naar toestuurt voor versterking want het zal er niet erg leuk aan toegaan. En zoals je zegt, het zal niet te spoedig zijn dat alles eindigt.

Je vroeg me wat men hier zegt (in Dampierre) over het einde van de oorlog. Iedereen gelooft wel dat het dit jaar zal zijn; sommigen beweren zelfs dat het kan eindigen in twee of drie maanden.

Thans kondigde mevrouw Chèbes het einde aan in de maand maart, of, als dat nog niet het einde zou zijn, er altijd mooie wapenfeiten zullen zijn in ons voordeel en de oorlog nog steeds niet langer zal duren dan de maand september.

Ik heb geen groot vertrouwen in haar voorspellingen maar laten toch maar we hopen dat het waar is wat ze zegt.

Met de kleintjes gaat het hoe langer hoe beter; Jeanne is goed hersteld en Yvonne heeft ook veel vorderingen gemaakt de laatste tijd. Ze is weer op en ze vermaakt zich de hele dag. Ze zou dan ook kunnen beginnen naar buiten te gaan als het weer beter was, maar het is nog steeds erg slecht. Laten we toch maar hopen dat het weer op zal knappen wanneer je met verlof zal komen en ook dat zulks spoedig zal zijn.

En in afwachting van die dag, omhelzen we je alle drie erg stevig.

Je Berthe.

overzicht: