Brief 1915-12-08 van Berthe Chanson aan haar man Auguste

Dampierre de 8edecember 1915 in de middag.

Mijn lieve Auguste,

Ik heb je deze morgen geschreven met de bedoeling om mijn brief aan Yvonne te geven zodat zij hem mee kan nemen naar de postbode uit Fontaine om één uur, want ik rekende er niet op dat de postbode uit Champagneons vandaag nieuws van jou zou brengen.


Maar kijk, toen we aan het eten zaten, zagen we hem komen een daar jouw adres nog niet op de enveloppe stond, haastte ik me om dat erop te zetten en ik heb vlug de brief in de enveloppe gedaan; maar ik ben het voornaamste vergeten, een biljet van vijf franc die ik er ook in wilde doen. Dat is dan ook waarom ik je snel weer terug schrijf om het dan bij deze brief te doen.
Yvonne zal hem naar Dampierre brengen als de postbode nog niet is vertrokken. Jij moet me zeggen welke van de twee brieven het eerst is aangekomen. De brief die de postbode zojuist heeft gebracht, was niet van jou. Hij is van meneer Lejuste; ik zal hem je hierbij toesturen.
Het hondje waarover hij praat, is een klein hondje dat hij hier vandaan meegenomen heeft voor Allerheiligen. Het kwam bij Nicole de Hey vandaan.

Ik omhels je nog vele malen,

Je Berthe.

Brief 8 december 1915 kant 1

Brief 8 december 1915 kant 2

overzicht: