Anton Kruft draagt het SSEW-voorzitterschap over aan Eugène Rosier

Anton Kruft en Eugène RosierDe datum van 11 november is gedenkwaardig in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. De dag waarop in 1918 de wapenstilstand werd getekend, de dag waarop de kanonnen zwegen en waarop nu nog altijd de miljoenen oorlogsdoden worden herdacht. En om de deelnemers aan de SSEW-najaarsstudiedag daaraan nog eens te herinneren, vroeg de eerste spreker – Rian van Meeteren – om 11 uur voor een moment van stilte opdat ook de deelnemers de slachtoffers konden herdenken.

De gedenkwaardige datum van 11 november werd door de SSEW-voorzitter Anton Kruft uitgekozen om het voorzitterschap over te dragen. Was dat toeval voor iemand als Anton waarvan het bestuur weet dat hij zijn zaakjes altijd goed regelt? Een goede manager sluit toeval nu eenmaal uit. Aan het einde van de studiedag voerde hij zijn laatste taak als voorzitter uit om de laatst verschenen Kroniek 1914-1918, nr. 33, aan te bieden aan Cornelis van der Bas werkzaam bij Huis Doorn en coördinator van het platform EersteWereldoorlog.nu. Het ging met dezelfde inzet als alle andere keren dat de Kroniek werd aangeboden.

In zijn afscheidswoord gaf Anton aan dat hij vijfeneenhalf jaar met plezier heeft gewerkt als SSEW-voorzitter maar dat het in zijn ogen nodig is dat het bestuur een verjongingsstap ondergaat. Maar plaatsmaken gaat nu eenmaal niet zonder toespraken en het geven van blijken van waardering. Waarbij ook Antons vrouw Ella met een boeket bloemen niet werd vergeten.

Als eerste mocht Hans Andriessen, oprichter van de SSEW en oud-voorzitter, het woord nemen. Hij refereerde aan het moment dat Anton het stokje van hem had overgenomen. Tja, en nu gaat volgens Hans in deze tijd van onzekerheden ook nog onze voorzitter weg. Rian van Meeteren, oud-voorzitter van de WFA, was de volgende toespreker en memoreerde aan het proces van vallen en opstaan om tot een organisatie te komen om de honderdjarige WO I herdenking in Nederland van de grond te krijgen en waarin de SSEW en WFA goed samen optrekken. Hein Klemann, lid van de Raad van Advies van de SSEW en al jaren dagvoorzitter van de studiedagen, prees Anton om zijn manier van werken. De zaken gingen gewoon door nadat hij was voorzitter was geworden. Hij stimuleerde en gaf mensen de ruimte als het maar niveau had. Naast de vele loftuitingen moest Anton dus ook vernemen dat hij een ‘ruimteschepper’ is.

Nadat Anton de voorzittershamer aan zijn opvolger had overhandigd, dat fotografisch werd vastgelegd door Jos van Raan, kreeg Eugène het woord om zich voor te stellen aan de deelnemers (zie voor een een kort cv: Verkort CV Eugène Rosier). Hij voelde zich vereerd dat het bestuur het vertrouwen in hem had uitgesproken om de SSEW de komende jaren verder te dragen. Ondanks het vele onderzoek blijven er vragen en Eugène is ook na vele jaren frontbezoek en boeken lezen nog altijd ‘Still confused but a higher level’. Waarna hij de aanwezigen vervolgens naar de afsluitende borrel dirigeerde.

BijlageGrootte
Afbeeldingspictogram Anton Kruft en Eugène Rosier37.67 KB

overzicht: