Aankondiging SSEW Themadag 21 april 2012: De Hollandstellung

De Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog is voornemens om, bij voldoende aanmeldingen, in samenwerking met het cultureel-historische reisbureau Historizon op zaterdag 21 april 2012 een themadag te organiseren over de Hollandstellung, de Duitse verdedigingslinie die onder Zeeuws-Vlaanderen werd aangelegd en liep van Knokke tot Antwerpen. Bunkerkenner Hans Sakkers schreef samen met Johan den Hollander en Ruud Murk een boek over de Hollandstellung, en fungeert als de gids bij uitstek op deze themadag.

 

Voor de Duitse krijgsmacht was het bezit van de Belgische Noordzeekust van groot belang voor de maritieme strijd op zee. De kust werd dan ook zwaar verdedigd. Men hoefde geen groot militair strateeg te zijn om in te zien, dat een Britse aanval in de rug van de Duitse troepen een mogelijk gevaar was. Omdat het bezetten van het neutrale Zeeuws-Vlaanderen een oorlog met Nederland zou hebben betekend, besloten de Duitsers in 1916 een verdedigingslinie langs de Belgische kust en de Belgisch-Nederlandse grens te bouwen. Dit zou een eventuele landing op de Belgische of Zeeuwse kust moeten tegenhouden of in ieder geval de Britten ervan weerhouden dit te proberen. Hun opgedane ervaring met een amfibische landing in Gallipoli in 1915 waren al niet te positief en het vooruitzicht door een sterke verdedigingslinie te moeten vechten, was niet bepaald aanlokkelijk.

 

Over de Duitse bunkerlinie bij de grens is weinig bekend, terwijl daar in het Vlaamse landschap nog veel sporen van te vinden zijn. De Duitse bunkerbouw in de Eerste Wereldoorlog was ongeëvenaard en voegde langs het gehele Westelijk Front een dimensie toe aan de loopgraven Voor de Hollandstelllung werden tussen het Zwin aan de Belgische kust en de havens van Antwerpen 411 bunkers gebouwd. Daarbij kwam nog de Stellung Antwerpen met 830 bunkers en de Turnhoutkanaal Stellung met 132 bunkers. Er waren drie typen bunkers gebouwd namelijk ter observatie, voor manschappen en mitrailleurstellingen. Niet minder dan 5,5 miljoen ton aan materiaal werd daarvoor via Nederlandse wateren aangevoerd. Pas in november 1917 werden de transporten onder Britse en Franse druk gestopt. Van de Hollandstelllung zijn nu nog 184 bunkers over.

 

Programma

 

Tijdens deze dag wordt ingegaan op de Hollandstellung door middel van een inleidende lezing door Hans Sakkers en door bezoeken aan relevante locaties. Tijdens de dag wordt het boek over de verdedigingslinie te koop aangeboden en de auteur treedt op als gids tijdens de dagtocht die begint en eindigt in Goes.

 

1. Vanaf 10.00 uur ontvangst met koffie/thee in het Hotel Terminus vlak naast het station van Goes, aan het Stationsplein 1.

 

2. Om 10.30 uur een inleiding over de Hollandstellung.

 

3. Rond 11.30 uur vertrek per touringcar naar Maldegem in Vlaanderen. Tijdens de route wordt in het landschap de bunkerstelling zichtbaar. In Maldegem wordt  geluncht in het restaurant van het Canadees Museum.

 

4. Na de lunch een rondrit langs de Hollandstellung waarbij verschillende typen van de Formsteinebunkers worden bezocht zoals een manschappenbunker en een mitrailleurbunker.

 

5. Terug naar het station Goes met een verwachte aankomst tussen 17 en 18 uur.

 

 

Inschrijving

 

De kosten voor deze dag bedragen € 74,50 per persoon. De kosten zijn inclusief: koffie en thee, lezing en lunch. Graag ontvangen wij voor maandag 4 april a.s. uw bericht of u voor deze dag wilt inschrijven. U kunt dat per e–mail of per post doen onder vermelding van “SSEW Hollandstellung” naar:

E-mail: klik hier

of  Postadres:     Historizon

                           Postbus 283

                           2160 AG Lisse

 

Na ontvangst van voldoende aanmeldingen ontvangt u de bevestiging dat de dag doorgaat en de factuur.

overzicht: