1918, week 14 In de lucht

Op 2 april 1918 bracht de Nieuwe Rotterdamsche Courant berichten over de strijd in de lucht, o.a. in het gebied ten zuiden van de Somme. Met name de successen van de Britse en Franse vliegers werden voor het voetlicht gebracht.

LONDEN, 1 April (Reuter) Officieel: Op 31 Maart hebben onze observatie-ballons en vliegtuigen bij goed zicht, in samenwerking met de artillerie, nuttig werk gedaan. De voornaamste bedrijvigheid van onze vliegtuigen was ten zuiden van de Somme. Men hield scherp het oog op de beweging van den vijand in dit gebied; en een groote kolonne vijandelijke troepen werd met bommen en machinegeweren aangevallen.

In de lucht is maar weinig gevochten. Twee vijandelijke vliegtuigen werden vernietigd, een ander omlaag gedreven.

Vier van onze vliegtuigen worden vermist. Vier van onze vliegtuigen, die vroeger als vermist opgegeven waren, zijn sedert teruggekeerd. Wegens de laaghangende wolken was het vliegen ‘s avonds pas na middernacht mogelijk. Van middernacht tot aan het aanbreken van den dag zijn onze bombardeervliegtuigen voortdurend in de weer geweest. Er werden 24 ton bommen geworpen op de spoorwegstations te Douai, Kamerijk, Bapaume, Rosières, Thouront en de havens van Brugge. Troepen en tros zijn in de buurt van Bapaume en Caulnes met bommen en machinegeweervuur aangevallen. Al onze vliegtuigen zijn teruggekeerd.


LONDEN, 1 April (Reuter). De Times zegt dat tot gisterenavond op alle fronten in Maart 1050 vliegtuigen als geveld zijn gerapporteerd, waarvan 832 door de geallieerden en 218 door de Duitschers. Alleen in het Westen velden de geallieerden er 740.


PARIJS, 1 April. De Fransche vliegers hebben ondanks regen en wolken op 29 en 30 Maart vele tochten gedaan. Op vijandelijke kantonnementen en spoorwegstations in de streek van St. Quentin, Guiscard en Roye 5000 K.G. bommen geworpen. Negen Duitsche vliegtuigen en een kabelballon zijn door de Fransche vliegers vernietigd. De Italiaansche bombardeervliegers hebben een werkzaam aandeel gehad aan de tochten van de laatste dagen en met prachtige vermetelheid tal van aanvallen op de Duitsche linies gedaan.

Bron: Nieuwe Rotterdamsche Courant, 2 april 1918

Bekijk de volledige krant op www.delpher.nl

overzicht: