1917, week 43 Luchtgevechten

Een gedetailleerd verslag in de Nieuwe Rotterdamsche Courant van de Britse successen tijdens de luchtgevechten boven het Belgische oorlogsfront.

Londen, 23 October. (Reuter.) Officieel. Gisteren hield het heldere weer aan en het verbeterde zicht maakte het mogelijk, heel wat waarnemingswerk voor de artillerie te doen en foto’s te nemen. In den loop van den dag werd in het geheel door onze vliegtuigen 4000 K.G. aan bommen gestooid op de vliegparken bij Kortrijk en Roesselaere, en op een groote artillerie-stelling nabij Douai, op garnizoenskampen ten oosten van Lens en op andere doelen in het gevechtsgebied.

’s Nachts werden bijna 3000 K.G. door ons uitgeworpen op de spoorwegstations van Roesselaere en Lichtervelde, waar brand ontstond, en op vliegparken van den vijand in de buurt van Kortrijk en Roesselaere.
Een van onze vliegers kwam bij een Duitsch vliegkamp, juist toen de vijandelijke vliegers opstegen om un nachtelijken tocht tot bommen werpen te maken. De Engelsche vlieger wierp zijn bommen tusschen hen.

In de lucht hebben hevige gevechten plaats gehad, de meeste ver voorbij de vijandelijke linie. Er werden twaalf vijandelijke vliegtuigen geveld en drie andere met een defect aan de stuurinrichting tot dalen gedwongen. Nog een Duitsch vliegtuig werd door anti-luchtvaartgeschut neergeschoten. Van onze vliegtuigen werden er acht vermist, waaronder een dat niet is teruggekeerd van een nachtelijken tocht om bommen te werpen.

De eskaders marine-vliegtuigen, die aan het leger zijn toegevoegd, hebben aan al deze gevechten deelgenomen, en voor hun rekening komt een aanzienlijk deel van de naar beneden geschoten vijandelijke toestellen.
Ook de Australische eskaders, die tot dusver afgericht werden, zijn met meevechten begonnen; zij hebben reeds de hooge meening, die bij hun aankomst omtrent hen gevestigd was, waardig getoond.

Bron: Nieuwe Rotterdamsche Courant, 23 oktober 1917

Bekijk de volledige krant op www.delpher.nl

overzicht: