1916, week 50 Militaire-vaardigheids-diploma

Afbeeldingsresultaat voor militaire vaardigheidsdiploma eerste wereldoorlogEr wordt nog weleens geringschattend of laatdunkend gedaan over het Nederlandse leger tijdens de Eerste Wereldoorlog. Natuurlijk, ons land was niet betrokken in de gevechten tijdens de oorlog. Toch was het gemobiliseerde leger weldegelijk op z’n hoede. Er was ook veel aandacht besteed aan de conditionele toestand en het uithoudingsvermogen van de manschappen. Om in het bezit te komen van een militair-vaardigheids-diploma, was voor alle disciplines een pittig programma opgesteld.

Het programma, waaraan moet worden voldaan, ter verkrijging van het militair-vaardigheids-diploma, bevat o.a.: uitgangshouding, vrije oefeningen. Loopen, bestaande uit: duurloop, snelloop en hindernisloop; — springen bestaande uit: hoogspringen en verspringen met en zonder aanloop, driesprong en gemengde sprong; — gewichtsheffen, kogelstooten, speer-, discus-, staafwerpen en kogelslingeren; touwklimmen, schuttingklimmen, optrek- en evenwichtsoefeningen en marcheeroefeningen. Deze laatste zijn voor de onbereden wapens:
Twee marschen van 35 en 40 K.M op twee achtereenvolgende dagen binnen 8 en 9 uur, in veldtenue met rol. Als eisch wordt gesteld, dat de deelnemer aan het einde van den marsch in goede lichamelijke gesteldheid verkeert (te constateeren door een officier van gezondheid).

Voor deelnemers der vesting-artillerie zijn deze marschoefeningen in veldtenue met rol, doch zonder ransel.

Voor bereden wapens: Beide voornoemde marschen, of een marschoefening te paard over 100 K.M. in 24 uur, op 4 verschillende paarden, te rijden in groepen onder een officier, daarna den volgenden dag in sportkleeding deelnemen aan een terreinloop met hindernissen, langs een snipperspoor over een afstand van 4 K.M. te verrichten in hoogstens 53 minuten.

Voor wielrijders: Beide voornoemde marschen zijn in veldtenue of twee marschen van 100 en 120 K.M. per rijwiel af te leggen in twee achtereenvolgende dagen, resp. binnen 7 en 8 uur.

Bron: De Telegraaf, 17 december 1916

Bekijk de volledige krant op www.delpher.nl

Bron afbeelding: Stelling van Amsterdam

overzicht: