1916, week 48 Over de grens gekomen

Krijgsgevangen Russen en Polen ontvluchtten vanuit erbarmelijke omstandigheden Duitsland en kwamen op verschillende plaatsen de Nederlandse grens over. Ook vanuit het zuiden kwamen nog steeds gevluchte Belgen de grens over. Een kleine opsomming van voorvallen uit de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 27 november 1916.

Gistermiddag zijn aan het Maasstation alhier aangekomen 33 Russen en Polen, onder wie vier vrouwen, allen in den nacht uit Duitschland gevlucht en in groepjes bij Emmerik en Aalten over de grens gekomen. Het zijn allen burgers uit het bezette gebied; volgens hun eigen zeggen, werden zij gedwongen, in de mijnen en werkplaatsen te Karnab bij Essen en in de omgeving daarvan te werken. Bij weigering om te werken werd hun alle voedsel onthouden, en het voedsel, dat verstrekt werd, was van dien aard, dat de mensen vreeselijk honger leden.
Deze lieden was het ook aan te zien, dat zij een slechten tijd hebben gehad. Ten einde raad, hebben zij het gewaagd, op gevaar van doodgeschoten te worden, waarmee zij bedreigd waren, over de grens te trekken. Naar zij vertelden, staan honderden gereed, hun voorbeeld te volgen.

Zaterdagnamiddag is te Maastricht nog een ontvluchte Rus aangekomen, die bij Kerkrade over de grens gekomen was. Gistermorgen zijn te Maastricht 3 ontvluchte Russen aangekomen. Zij hadden gewerkt in Rote Erde bij Aken en waren bij Bockholtz over de grens gekomen.

Zaterdagavond zijn te Ottersum (Limb.) twee Russen over de grens gekomen. Om zich te overtuigen, of ze al in Nederland waren, vroegen ze een jongen, hun een postzegel te laten zien.

Gisteren zijn bij Sittard drie uit Duitsche krijgsgevangenschap ontvluchte russen over de grens gekomen.

Men meldt ons uit Maastricht, dat er de laatste dagen vele jonge Belgen over de grens zijn gekomen. Gistermorgen zouden 60 jonge Belgen een Duitsche grenswacht omver hebben geworpen en bij Eysden over de grens zijn gekomen.

Bron: Nieuwe Rotterdamsche Courant, 27 november 1916

Bekijk de volledige krant op www.delpher.nl

overzicht: