1916, week 46 Het graf van kapitein Fryatt

Charles Fryatt IWM Q 066269.jpgOp 27 juli 1916 werd de Britse zeevaarder Charles Algernon Fryatt geëxecuteerd door de Duitsers, nadat hij een poging had gedaan om een ​​Duitse U-boot te rammen in 1915. Zijn executie leidde tot grote internationale verontwaardiging. Hij werd begraven in de buurt van Brugge. Belgische dames trachtten zijn graf te onderhouden, maar werden tegengewerkt door de Duitse bezetter. In 1919 werd zijn lichaam herbegraven in het Verenigd Koninkrijk.

VAN DE GRENS, 17 Nov. (Eigen ber.) Kapitein Fryatt ligt begraven op het gemeentekerkhof, even buiten Brugge, daar, waar eenige Engelsche soldaten, in Brugge’s ambulance bezweken, sluimeren. Een eenvoudig houten kruis dekt zijn graf; zijn naam staat er op.


Verscheidene Belgische dames hebben zijn graf met bloemen willen versieren, wat echter door de Duitschers steeds streng veboden is geworden.


Evenmin op Allerheiligen was toegelaten zijn laatste rustplaats te tooien met een krans of ruiker.

Bron: De Telegraaf, 18 november 1916

Bekijk de volledige krant op www.delpher.nl

Bron foto Charles Fryatt: www.wikipedia.nl

Oud-SSEW-voorzitter Hans Andriessen schreef in 2013 een artikel over de terechtstelling van kapitein Fryatt: de-terechtstelling-van-kapitein-charles-fryatt.pdf (bron: www.wereldoorlog1418.nl)

overzicht: