1916, week 35 Fietsen aan de grens

Rijwielen werden door het Duitse leger in beslag genomen. Vooral vanwege de banden… Natuurlijk was niet iedereen bereid zijn fiets af te staan aan het leger. Vooral in de grensstreek werden allerlei manieren gevonden om onder de inbeslagname uit te komen.

Men meldt ons van de Overijsselsche grens: De rijwielen zijn nu van de straten in Duitschland verdwenen. Ieder, die een fiets heeft, moet de gummibanden aangeven en van dat oogenblik af bewaren voor het Rijk, totdat ze worden opgevorderd. Doch evenals overal wordt daar ook getracht de de verorderning te ontduiken en wordt de fiets niet aangegeven.

 

Vooral langs de grens is dit het geval. Wil men daar een fiettochtje maken, dan wordt het vehikel langs een veldweg over de grens gebracht en men is vrij om te rijden. Toch lukt het niet altijd. Dezer dagen werd zoo’n wetsontduiker door een gendarme aangehouden. De man der wet haalde een mes uit den zak en sneed den band doormidden. „Nun fahren sie weiter”, kreeg de fietser tot bescheid. Wat echter onmogelijk was geworden.

Bron: Het Centrum, 4 september 1916

Bekijk de volledige krant op www.delpher.nl

overzicht: