1916, week 26 Walvisvlees als menselijk voedsel

Als gevolg van de Grote Oorlog werd overal in Europa het vlees schaarser. Daarom ging men naarstig op zoek naar alternatieven. De bewoners van de Faroër Eilanden vonden dit in de consumptie van walvisvlees, iets waar de Japanners ook niet vies van waren.

Terwijl bijna overal het vleesch een duur en zeldzaam artikel is geworden hebben de gelukkige bewoners van de Faroër eilanden meer en goedkooper vleesch dan ooit te voren. Dank zij de regeeringsmaatregelen kan n.l. iedereen voor den spotprijs van 3 öre 1 K.G. walvischvleesch krijgen. Walvischvleesch is op de Faroër een geliefd voedingsmiddel. Het lijkt op ossenvleesch, smaakt ook ongeveer zoo en is zeer voedzaam.

De regeering van de Faroër heeft dan ook een overeenkomst getroffen met twee walvischvangsmaatschappijen te Thorshaver, de hoofdplaats van de eilandengroep. Deze leveren nu 400.000 K.G. versch walvisch. Het volk maakt een druk gebruik van dit aanbod en voor zoover het vleesch niet onmiddellijk verbruikt wordt, zout men het in voor den winter.

Walvischvleesch is trouwens ook in Japan een zeer gezocht voedsel. Het kost daar echter duurder, zoodat alleen de gegoede klasse er gebruik van maakt. Het vleesch wordt daar gebraden of rauw gegeten, in beide gevallen met een saus, bereid uit gebrande gerst. Bij den goeden smaak, waarvoor de walvisch beroemd is, is het eigenlijk te verwonderen, dat ze niet in meerdere mate als tot dusver gezouten op de Europeesche markt wordt aangevoerd.

Bron: Het Centrum – 6 juli 1916

Bekijk de volledige krant op www.delpher.nl.

Afbeelding: Consumptie van Walvisvlees anno 1947. Bron: Algemeen Handelsblad 11-07-1947 (www.delpher.nl).

overzicht: