1915, week 8 Luchtschip boven Amsterdam

Op 17 februari 1915 werd boven de Watergraafsmeer (Amsterdam) een mysterieus luchtschip gesignaleerd. Het was niet duidelijk uit welk land dit afkomstig was en van welk type dit luchtschip was.

Hedenmorgen te ongeveer half tien is een luchtschip boven Watergraafsmeer gesignaleerd en is iets later gezien in de omgeving van de havenwerken. Het verdween in Noord-Westelijke richting naar de Noordzee.

Op dit oogenblik kan nog niet worden gezegd van welke nationaliteit het was. Daar het op zeer groote hoogte dreef kon niet worden waargenomen of het bemand was; het maakte den indruk zonder stuur op de richting van den wind mede te drijven.

De eigenaardige vorm geeft geen nadere opheldering over de nationaliteit. Deze vorm houdt het midden tusschen een Zeppelin en een gewonen luchtballon. Het luchtschip was n.l. langwerpig met een zakvormige punt aan de onderzijde waaraan dan nog een staart met ballast af hing. Deze vorm doet het meest denken aan een nieuw soort Fransche luchtschepen de z.g. ‘Aerostat’.  Van andere zijde hoorden wij het vermoeden dat het een Duitsche ‘Parceval’ is geweest, die van achteren vernield was.


Bron: Het Volk, 17 februari 1915

Bekijk de volledige krant op www.delpher.nl.

Twee typen luchtschepen die gesignaleerd zouden kunnen zijn:


De (bestuurde) Franse Aerostat, zoals die tijdens de Eerste Wereldoorlog werd gebruikt. (Bron: chezpeps.free.fr)


De Duitse ‘Parceval’ (Bron: Snipview)

overzicht: