1915, week 37 Nederlander gered van de ‘Lusitania’

Op 7 mei 1915 was het Amerikaanse passagiersschip Lusitania tijdens een reis van New York City naar Liverpool door de Duitsers tot zinken gebracht in de Atlantische Oceaan. Een Duitse onderzeeër had het schip getorpedeerd, waarna het schip binnen 18 minuten was gezonken. Volgens de meest waarschijnlijke gegevens kwamen 1.198 van de 1.962 opvarenden om het leven, waaronder 128 Amerikaanse staatsburgers. (*) Vier maanden na de ramp kreeg de familie van Jan Sluiter het heugelijke nieuws dat hij één van de overlevenden was.

Te Wilderyank (Gr.) heeft zijn familie geheel onverwacht bericht ontvangen van den ouden matroos Jan Sluiter, vroeger vrachtrijder van Veendam op Hoogezand, dat hij behoort heeft tot de bemanning van het door de Duitschers getoorpedeerde Engelsche stoomschip Lusitania.

Na drie uren in zee te hebben rondgedreven, was het Sluiter gelukt in een reddingsboot te komen. Daarmee heeft de bemanning nog 18 dagen (?) in zee rondgezwalkt. De anders niet teergevoelige zeeman schrijft, dat het vreeselijk was om aan te zien, hoe binnen enkele minuten 1400 menschen in de golven hun graf vonden.

Na aankomst in Engeland in Sl. in het hospitaal te Liverpool opgenomen, waar hij nog moet blijven als een gevolg van hetgeen hij bij de scheepsramp heeft moeten lijden.

Bron: Het Centrum, 6 september 1915

Bekijk de volledige krant op www.delpher.nl.

(*) Bron: Wikipedia

overzicht: