1915, week 21 Meeuwen-eieren voor het leger

In oorlogstijd ging ook de zorg voor het faunabeheer gewoon door. Een kolonie zilvermeeuwen werd op het Duitse Waddeneiland Langeoog geconcentreerd, om ze weg te houden bij andere vogels. Toch zag men in tijden van oorlog en voedseltekorten ook grote voordelen van de zilvermeeuwen: de eieren konden prima geconsumeerd worden door de soldaten. Door gecontroleerd eieren weg te halen, kwam de zilvermeeuwenpopulatie niet in gevaar.

De vereeniging tot bescherming van vogels in Duitschland hebben sedert jaren vrijplaatsen voor vogels ingericht, waar ze ongestoord kunnen broeien. Op Langeoog zijn bijna uitsluitend zilvermeeuwen, die men graag van de andere vogels weg houdt, omdat zij daarvan de eieren opeten. Thans echter, nu men alles doet, om den voorraad van levensmiddelen te vergrooten, heeft bovengenoemde vereeniging besloten de vrijplaats en vogelenkolonie Langeroog aan het vaderland op te offeren.

Er zijn daar twaalf duizend paren meeuwen. Men heeft van deskundige zijde van alle vogels eenige eieren weg genomen, een gevaar voor het uitsterven der meeuwen is daarmee niet verbonden, daar de vogels, als het wegnemen maar oordeelkundig geschiedt, de eieren weer aanvullen.

De vereeniging rekent op een opbrengst van meer dan 400.000 eieren, die binnenkort naar Berlijn komen. Deze zullen dan worden gesteld voor geschenken aan de soldaten. Kenners moeten het weinig bekende ei van de zilvermeeuw nog de voorkeur geven boven dat van de kievit.

Bron: De Tijd, 18 mei 1915

Bekijk de volledige krant op www.delpher.nl.

overzicht: