1915, week 19 Oceaanstomer Lusitania getorpedeerd

Op 7 mei 1915 werd het passagiersschip Lusitania tijdens een reis van New York City naar Liverpool door een Duitse onderzeeër getorpedeerd en tot zinken gebracht in de Atlantische Oceaan. Het schip zonk in slechts 18 minuten. Daardoor kon slechts een beperkt aantal reddingsboten tijdig te water worden gelaten. Bijna 1.200 van de circa 1.900 opvarenden kwamen om. De Telegraaf publiceerde op 8 mei het verhaal van één van de overlevenden van de ramp.

De ondergang van de Lusitania (Bron: Wikipedia)

LONDEN, 8 Mei. (Reuter). Cowper, een journalist uit Toronto, een van de overlevenden van de ‘Lusitania’, die te Queenstown werd geïnterviewd, vertelt, dat er bij de nadering van Ierland scherp werd uitgekeken. Hij was om 2 uur ’s middags met een vriend aan het praten, en bespeurde juist iets van den uitkijktoren van ’n duikboot op 1000 meter afstand, toen hij reeds het spoor zag van een torpedo, die op de ‘Lusitania’ was afgeschoten. Er had een luide ontploffing plaats. Stukken van den versplinterden romp vlogen door de lucht.

Kort daarop werd een tweede torpedo op de ‘Lusitania’ gelost. Het schip ving aan naar stuurboord over te hellen. De bemanning begon onmiddellijk, de passagiers in de booten te brengen. Alles had zeer ordelijk plaats. Een zesjarig meisje vroeg Cowper, haar te redden. Hij zette haar in een boot, doch vreest, dat haar ouders zijn omgekomen. Cowper begaf zich in de laatste boot. Enkele sloepen konden niet worden neergelaten door de slagzij en moesten afgesneden worden toen het schip ging zinken. Er waren in de 2e klasse een groot aantal vrouwen en ongeveer 40 kinderen van minder dan een jaar oud.


Bron: De Telegraaf, 8 mei 1915
Bron afbeelding: Wikipedia

Bekijk de volledige krant op www.delpher.nl.

overzicht: