1915, week 10 Het mijnengevaar in Zeeland

Zelfs in het neutrale Nederland lag het gevaar van zeemijnen op de loer. Een ongeluk in Zierikzee kostte meerdere mensen het leven. Ook in ander plaatsen, waaronder op Texel, spoelden dergelijke mijnen regelmatig aan.

Het gisteren vermelde mijn-ongeluk, dat aan vijf personen het leven kostte, gebeurde niet bij Catshoek, maar bij den zeedijk bij Zierikzee. De vergissing vindt zijn oorsprong in het feit dat tot de verongelukten drie gebroeders, genaamd Catshoek, behooren, alsmede de 68-jarige Verburg en de 16-jarige De Haan.

Men had getracht de aangespoelde mijn door het trekken aan den staaldraad, waaraan de mijn bevestigd was, op den dijkberm te werken, terwijl twee personen de mijn duwden. Bij dit werk sprong de helsche machine met het noodlottige gevolg dat alle vijf de personen, die de gevaarlijke onvoorzichtigheid gepleegd hadden, werden gedood. Het terrein is thans militair afgezet.

Te West-Kapelle ontplofte een mijn doordat zij tegen de zeewering aandreef. De aan steenglooiing en paalwerken aangebrachte schade is aanzienlijk. Stukken van de mijn werden in het dorp gevonden. Er drijft nog een andere mijn terzelfde plaatse, die echter ongevaarlijk schijnt, daar zij reeds verscheidene malen met volle kracht tegen de dijk aansloeg zonder te ontploffen. Gisteren zijn door passagiers van den provincialen stoombootdienst Zierikzee-Middelburg twee mijnen drijvende gezien tusschen Zierikzee en Catsveer nabij Veere. Ook op Texel bij Ossterend zijn weer verscheidene mijnen aangedreven. Dergelijke berichten komen van Vlieland, uit Zandvoort, Renesse en Stavenisse.

Bron: Het Volk, 3 maart 1915

Bekijk de volledige krant op www.delpher.nl.

overzicht: