1914, Week 33 Paniek in een Belgische kerk

Paniek in een Belgische kerk

Een tragisch bericht over een kerkdienst in het Belgische La Louvière, die was georganiseerd ter ere van de soldaten van het Belgische leger. Een klein brandje tijdens de mis eindigde in een enorm drama.

“Brussel, 11 aug. Dinsdag omstreeks half tien in den morgen, was de kerk Saint Antoine de Bouvy te La Louvrière opgepropt vol met vrouwen en jonge meisjes uit de omliggende gemeenten ter gelegenheid van een speciale mis voor de soldaten van het Belgische leger.

 

Een brandje van weinig beteekenis, veroorzaakt door de bij den ingang der kerk brandende kaarsen, bracht plotseling een ontzettende paniek te weeg. De kerkgangers drongen als razen naar den eenigen uitgang van het gebouw.
De uitgang werd verstopt. Een bataljon van de civiele garde, dat zich in de nabijheid bevond, was genoodzaakt te dreigen met in het gebouw te zullen schieten, om den aandrang tegen te houden. Alleen hieraan is het te danken, dat de menigte er in slaagde er uit te komen.

 

Er waren echter slachtoffers gevallen: op het plaveisel van de kerk werden 14 lijken van vrouwen en kleine kinderen opgenomen en meer dan 50 gewonden, die naar het burgerziekenhuis werden vervoerd.”

 

Bron: De Telegraaf, 12 augustus 1914

Bekijk de volledige krant op www.delpher.nl.

overzicht: