1914, Week 27 "Deze Week In de Grote Oorlog"

De situatie in Wenen

Het nieuws over de moordaanslag op de Oostenrijks-Hongaarse troonopvolger Franz Ferdinand is uiteraard ook in Wenen hard aangekomen. Op 30 juni 1914 werden de eerste twee pagina’s van het Algemeen Handelsblad vrijwel volledig gedomineerd door de berichtgeving over de aanslag. Een beeldende beschrijving van de situatie in Wenen.

“WEENEN, 29 Juni. (Reuter.) Toen de keizer van het station door de straten met de halfstok geheschen vlaggen, naar Schönbrunn reed, stonden langs den weg duizenden en duizenden geschaard, die ondanks den ernst van het oogenblik zich niet konden weerhouden door krachtige toejuichingen, en het zwaaien met hoeden en zakdoeken den keizer een roerende hulde te bewijzen; waarvoor de monarch, die er zeer ernstig en aangedaan uitzag, geroerd dankte.

 

WEENEN, 29 Juni. (Reuters bijzondere dienst.) Onmiddellijk na de aankomst van den keizer te Schönbrunn kwamen tal van hoogwaardigheidsbekleeders en diplomaten in het slot om zich in ‘het condoleantieboek in te schrijven. De rouwversiering is in de stad algemeen, geen huis is zonder rouwvlag. Op de gebouwen der buitenlandsche legatiën wapperen, de vlaggen halfstok.

In de winkeluitstallingen ziet men de met zwart omfloersde portretten van troonsopvolger en gemalin. Ook in de straten worden de portretten van den aartshertog en zijn gemalin te koop aangeboden. De geheele stad verkeert nog onder den verlammenden indruk van de misdaad. De straten zijn overvol met menschen, die in groepen het gebeurde bespreken.”

Bron: Algemeen Handelsblad, 30 juni 1914

Bekijk de volledige krant op www.delpher.nl

overzicht: