10-jarige herdenking SSEW

In 2011 is het 10 jaar geleden dat de Stichting Studiecentrum Eerste Wereldoorlog werd opgericht. SSEW brengt op vrijwilligersbasis Nederlandse onderzoekers en geïnteresseerden  bijeen om zich vanuit een neutraal perspectief te verdiepen in de oorzaken en gevolgen van de Eerste Wereldoorlog (WO I). Daarbij wordt onder meer gebruik gemaakt van bronnen- en literatuuronderzoek en het publiceren daarover, het houden van studiereizen, lezingen, conferenties en het verzorgen van onderwijs.

 

Bij gelegenheid van dit jubileum nodigen wij u uit voor een symposium, vrijdag 11 november 2011, in de Aula van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) te Breda. Het symposium zal staan in het teken van “Nederland en de Eerste Wereldoorlog”.  Het programma ziet er als volgt uit:

 

13.15 – 13.45      Ontvangst in de Aula van de Academie

 

14.00                   Welkom door Generaal-majoor ir. R.G. Tieskens, Commandant  Nederlandse Defensie Academie tevens   Gouverneur van de KMA

 

14.15                   Drs. A. Kruft, voorzitter SSEW: ’10 jaar SSEW’

 

14.30                   J. H.J. Andriessen, Oud Voorzitter SSEW, nu lid van Raad van Advies:  ‘De eer van de Nederlandse vlag en de handhaving van de neutraliteit in de Eerste Wereldoorlog’

15.00                   Prof. Dr. H. A.M. Klemann: Erasmus School of History, Culture and Communication:

                           ‘Duitsland: bedreiging voor Nederland in de periode 1868 – 1914?’

15.30                   Prof. Dr. W. Klinkert: universitair hoofddocent militaire geschiedenis, Nederlandse Defensie Academie:
                           ‘Hoe neutraal is neutraal? Nederlandse militaire contacten met Britten en Duitsers, 1918’

 

Rond 16.00 wordt ook aandacht besteed aan het terugtreden van de oud-voorzitter en tevens stichter van SSEW, Hans Andriessen, die de organisatie gedurende de afgelopen 10 jaar heeft geleid, gevolgd door een informele afsluiting in de Grote Zaal van de Academie..

 

U bent hierbij van harte uitgenodigd dit symposium bij te wonen. Het symposium is tevens de eerste activiteit van de SSEW vooruitlopend op de herdenkingen van 100 jaar WO1, vanaf 2014.

 

Het bijwonen van het Symposium is kostenloos. Wel is vooraanmelding, ook vanwege de strikte toegangsregels van de KMA, noodzakelijk. U kunt daartoe bijgaand vooraanmeldingsformulier gebruiken. Na aanmelding krijgt u tijdig de definitieve informatie over deze middag.   

 

Ter verdere informatie:

  • KMA: Kraanstraat 4, te Breda, 10 minuten lopen vanaf het Centraal Station van Breda.  
  • Meer vragen of toelichting: Henk H.M. van der Linden of de voorzitter Anton Kruft.

 

Wij zien met belangstelling uw aanmelding voor dit symposium tegemoet.

 

Met vriendelijke groet,

 

Anton Kruft

Voorzitter SSEW

overzicht: