actualiteit

Geeft een samenvatting van actueel nieuws.

Henk van der Linden ontvangt de British Empire Medal

Ambassadeur Sir Geoffrey Adams overhandigt de ‘British Empire Medal' aan Henk van der Linden (foto Marius van Leeuwen)

Op 17 maart 2017 werd SSEW-vicevoorzitter Henk van der Linden onderscheiden met de ‘British Empire Medal’ voor zijn activiteiten om de slachtoffers te herdenken van de torpedering van de drie Britse kruisers HMS Aboukir, Hogue en Cressy op 22 september 1914 voor de Nederlandse kust. De ceremonie vond plaats in de residentie van de Britse ambassadeur Sir Geoffrey Adams in Den Haag in aanwezigheid van tal van genodigden.

overzicht: 

Een nieuwe service voor de SSEW-website

Op de SSEW-website worden regelmatig nieuwe berichten geplaatst zoals aankondigingen van bijeenkomsten, recensies en artikelen. Wekelijks wordt in de rubriek Krantenberichten gewezen op stukken in de Nederlandse kranten. De aanwas van nieuwe berichten is variabel. U kunt vanzelfsprekend af en toe op de SSEW-website kijken of er iets nieuws opstaat. U kunt echter ook een e-mail krijgen met een overzicht van wat er in de afgelopen weken is geplaatst op de website. Deze optie is kort geleden ontwikkeld en op de website staat in de linkerkolom onderaan een klein blok waarvoor u zich voor deze berichtendienst kunt opgeven met naam en e-mail adres. Voorlopig is de frequentie van deze dienst op iedere drie weken gezet.
Onderaan ieder bericht bericht staat een link om u af te melden.

overzicht: 

Dossier Mata Hari

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Margaretha Geertruida Zelle alias Mata Hari door een Franse krijgsraad ter dood werd veroordeeld voor spionage en op 15 oktober 1917 werd geëxecuteerd. De Fransen hebben alle processtukken zonder ophef vrijgegeven en op de website Memoiredeshommes gezet. Op te zoeken via de rubriek ‘Première Guerre Mondiale, Fusillés de la Première Guerre Mondiale’, ‘Faire une recherche’ met de naam ‘Zelle’. Haar voornaam is verfranst tot Margueritte Gertrude. De uitspraak van de krijgsraad telt 16 pagina’s met het vonnis en de uitspraak van het beroep vier pagina’s. Het gehele dossier telt niet minder dan 1275 pagina’s. Pierre Grande Guerre (‘nom de plume’) spitte het omvangrijke dossier van Mata Hari eens door en worstelde zich door de handgeschreven notulen van het proces. Op zijn website publiceerde hij het artikel ‘Mata Hari - Het Spionagedossier’ (gedateerd februari 2017). En geeft aan het einde van het verhaal zijn mening over het vonnis. Lees verder op Pierreswesternfront

overzicht: 

Historicus Henk van der Linden waakt voor behoud van geschiedenis Eerste Wereldoorlog

Het Reformatorisch Dagblad (RD) sprak eind december 2016 met SSEW-vicevoorzitter Henk van der Linden over zijn activiteiten als redacteur van boeken over de Eerste Wereldoorlog. Aanleiding vormde de verschijning van een nieuwe bundel in de groeiende serie over Nederlandse steden en provincies in de Eerste Wereldoorlog.

Lees hier het volledige artikel: Historicus Henk van der Linden waakt voor behoud van geschiedenis Eerste Wereldoorlog

overzicht: 

Presentatie Proces tegen Wilhelm II in Ieper

Datum: 

vrijdag, 17 maart, 2017

Het proces tegen Wilhelm IIDe SSEW houdt op 17 maart 2017 een presentatie van de studie ‘Proces tegen Wilhelm II’ in het Gerechtsgebouw te Ieper. Dit vindt plaats in samenwerking met het In Flanders Field Museum (IFFM). De bijeenkomst start om 19.00 uur. Deelnemers aan de presentatie zijn de onderzoekers Prof. Jan Reijntjes, Prof. Paul Mevis en van SSEW-wege: Hans Andriessen, Willem Sinninghe Damsté en Anton Kruft.

Prof. Mevis leidt de studie in, het requisitoir wordt gevoerd door dhr. Sinninghe Damsté en de verdediging door dhr. Andriessen. Het vonnis wordt uitgesproken door Prof. Reijntjes. De pers, genodigden, historici en andere geïnteresseerden zullen door het IFFM worden uitgenodigd.

Presentatie boek Rotterdam en de Eerste Wereldoorlog

Eric Wils, burgemeester Aboutaleb, Edwin Ruis en Henk van der Linden

Op vrijdag 9 december 2016 werd op het stadhuis van Rotterdam het boek ‘Rotterdam en de Eerste Wereldoorlog’ gepresenteerd aan burgemeester Ahmed Aboutaleb. Het is de vijfde bundel in de serie stads- en provinciebundels die door de SSEW en Uitgeverij Aspekt werd geproduceerd na die over Amsterdam, Zeeland, Brabant en Gelderland. De bundel over Rotterdam werd aangeboden na een ongedwongen gesprek tussen de burgemeester en de drie eindredacteuren Henk van der Linden, Edwin Ruis en Eric Wils. Zij lichtten daarin de totstandkoming en de inhoud van het boek toe met de nadruk op de bijzondere rol van Rotterdam in de periode 1914-1918. In de bundel staan 27 artikelen die door diverse auteurs zijn geschreven, verdeeld over zes thema’s: ‘Militair en kustverdediging, Hoek van Holland, Voorne-Putten’; ‘Haven, scheepvaart, handel’; ‘Spionage’; ‘Vluchtelingen en militairen (oorlogsgasten)’; ‘Het dagelijks leven’, en ‘De revolutiedreiging in november 1918’. Burgemeester Aboutaleb toonde zijn interesse en hoopte iets in het boek te lezen dat hij kan gebruiken bij een bijeenkomst over de herdenking van oorlogsslachtoffers.

overzicht: 

SSEW Kroniek 33 is uitgebracht

Anton Kruft en Cornelis van der BasAan het slot van de afgelopen SSEW Studiedag op 11 november 2016 reikte scheidend voorzitter Anton Kruft de laatst verschenen Kroniek 1914-1918 over De Grote Oorlog uit aan Cornelis van der Bas, werkzaam bij Huis Doorn en coördinator van het platform EersteWereldoorlog.nu. De onder redactie van Leo Dorrestein, Henk van der Linden, Perry Pierik en Robert Jan de Vogel is, zoals alle voorgaande delen, uitgegeven door Uitgeverij Aspekt te Soesterberg.

overzicht: 

Anton Kruft draagt het SSEW-voorzitterschap over aan Eugène Rosier

Anton Kruft en Eugène RosierDe datum van 11 november is gedenkwaardig in de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog. De dag waarop in 1918 de wapenstilstand werd getekend, de dag waarop de kanonnen zwegen en waarop nu nog altijd de miljoenen oorlogsdoden worden herdacht. En om de deelnemers aan de SSEW-najaarsstudiedag daaraan nog eens te herinneren, vroeg de eerste spreker – Rian van Meeteren – om 11 uur voor een moment van stilte opdat ook de deelnemers de slachtoffers konden herdenken.

De gedenkwaardige datum van 11 november werd door de SSEW-voorzitter Anton Kruft uitgekozen om het voorzitterschap over te dragen. Was dat toeval voor iemand als Anton waarvan het bestuur weet dat hij zijn zaakjes altijd goed regelt? Een goede manager sluit toeval nu eenmaal uit. Aan het einde van de studiedag voerde hij zijn laatste taak als voorzitter uit om de laatst verschenen Kroniek 1914-1918, nr. 33, aan te bieden aan Cornelis van der Bas werkzaam bij Huis Doorn en coördinator van het platform EersteWereldoorlog.nu. Het ging met dezelfde inzet als alle andere keren dat de Kroniek werd aangeboden.

overzicht: 

Interview Anton Kruft

Scheidend SSEW-voorzitter Anton Kruft werd op woensdag 9 november 2016 geïnterviewd door Hajo Smit van Café Weltschmertz. Dit ruim 50 minuten durende interview staat op video en kan via de link Interview Anton kruft bekeken worden. In het gesprek wordt ingegaan op de relatie tussen WO 1 en de huidige politieke situatie in de wereld. En vanzelfsprekend komt ook het historisch onderzoek van de SSEW ter sprake.

overzicht: 

Plots hel het werd

Plots hel het werd

Eind september 1916 werd ‘The Battle of the Somme’ in de Nederlandse bioscoopzalen vertoond. Het grootste kassucces uit de filmgeschiedenis tot dan toe beloofde beelden van de gelijknamige veldslag uit de Eerste Wereldoorlog die al maanden het nieuws beheerste. Voor het eerst werd getoond hoe het er ‘in de eerste vuurlinie’ aan toeging. Het was een echte hype. Net als in de geallieerde landen trok de film in het neutrale Nederland veel bezoekers. ‘De Telegraaf’ vermeldde in zijn recensie welke Nederlandse prominenten uit het kabinet en de legertop voorstellingen hadden bijgewoond. Ook vele, vele duizenden burgers gingen hem zien. In Amsterdam kwam de politie eraan te pas om de massa in bedwang te houden. Dag na dag moesten duizenden kijklustigen teleurgesteld naar huis terugkeren omdat alle voorstellingen uitverkocht waren.

Centraal in ‘Plots hel het werd’ staat het lange gedicht ‘Het verhaal van den provinciaal’ van de schrijver/schilder Jacobus van Looy. In dit gedicht beschrijft Van Looy de enorme impact die de film op hem en andere toeschouwers had. Die impact wordt samengebald in de regel ‘Plots hel het werd’. Het boek bevat een editie van de tekst van het gedicht (geschreven in het najaar van 1916) en een aantal toegankelijke artikelen over de achtergrond en betekenis van de teksten en de manier waarop film/beeld door de oorlogvoerende landen werden ingezet als propagandamiddel in Nederland. De documentaire van Leo van Maaren op de bijgevoegde dvd brengt naast interviews met deskundigen de tekst van het gedicht, gelezen door Krijn ter Braak, samen met enkele originele filmbeelden.

overzicht: 

Pagina's

Abonneren op RSS - actualiteit