Welkom op de website van de SSEW

De visie van de SSEW is het op vrijwilligersbasis bijeenbrengen van professionele onderzoekers en geïnteresseerden ten einde -vanuit een neutraal perspectief-  zich te verdiepen in de Eerste Wereldoorlog, waaronder begrepen de oorzaken en gevolgen, daarbij onder meer gebruikmakend van bronnen- en literatuuronderzoek en het publiceren daarover, het organiseren van studiereizen, het houden van lezingen en conferenties, alsmede het verzorgen van onderwijs.

SSEW Activiteiten Datum
SSEW cursussen Volksuniversiteit 18 sep t/m 16 dec 2014
"Archievendag" Zeeuws Archief 1 nov 2014
SSEW Studiedag op 7 november 7 nov 2014

Krantenberichten 1914-1918

1914, week 44 De situatie in België

De strijd aan het Westfront concentreerde zich in de tweede helft van oktober langs de IJzer, van Nieuwpoort tot Diksmuide. In onderstaand artikel uit de Nieuwe Rotterdamsche Courant van 26 oktober 1914 beschouwt de Britse oorlogscorrespondent van de Daily Telegraph met enige verbazing de Duitse militaire strategie. Uit het verslag wordt ook de hevigheid en bloedigheid van de strijd duidelijk. De vele jonge Duitse jonge soldaten werden slachtoffer van de mitrailleurbeschietingen.

overzicht: 

Nieuwste berichten

Alles vlucht naar Roosendaal. Dagboek uit de Eerste Wereldoorlog

Datum: 

vrijdag, 12 september, 2014 t/m zondag, 8 februari, 2015

‘Wat ervan terecht moet komen, ik weet het niet! Duizenden, ik lieg niet, duizenden vluchtelingen van Antwerpen en omgeving komen met treinen, wagens en te voet Roosendaal binnen. Rijk en arm, alles vlucht naar Nederland.’ Roosendaler Jacobus van der Veken, eigenaar van een behangwinkel op de Markt, ziet duizenden Belgen vluchten voor de Eerste Wereldoorlog en houdt nauwgezet een dagboek bij. In Museum Tongerlohuys kunt u vanaf vrijdag 12 september de tentoonstelling ‘Alles vlucht naar Roosendaal. Dagboek uit de Eerste Wereldoorlog’ bekijken.

Contact

U kunt contact opnemen middels het contactformulier.

Forum Eerste Wereldoorlog 2014-2018

Bezoek het forum voor diverse wetenswaardigheden.