Nieuwste berichten

Henk van der Linden ontvangt de British Empire Medal

Ambassadeur Sir Geoffrey Adams overhandigt de ‘British Empire Medal' aan Henk van der Linden (foto Marius van Leeuwen)

Op 17 maart 2017 werd SSEW-vicevoorzitter Henk van der Linden onderscheiden met de ‘British Empire Medal’ voor zijn activiteiten om de slachtoffers te herdenken van de torpedering van de drie Britse kruisers HMS Aboukir, Hogue en Cressy op 22 september 1914 voor de Nederlandse kust. De ceremonie vond plaats in de residentie van de Britse ambassadeur Sir Geoffrey Adams in Den Haag in aanwezigheid van tal van genodigden.

overzicht: 

Een nieuwe service voor de SSEW-website

Op de SSEW-website worden regelmatig nieuwe berichten geplaatst zoals aankondigingen van bijeenkomsten, recensies en artikelen. Wekelijks wordt in de rubriek Krantenberichten gewezen op stukken in de Nederlandse kranten. De aanwas van nieuwe berichten is variabel. U kunt vanzelfsprekend af en toe op de SSEW-website kijken of er iets nieuws opstaat. U kunt echter ook een e-mail krijgen met een overzicht van wat er in de afgelopen weken is geplaatst op de website. Deze optie is kort geleden ontwikkeld en op de website staat in de linkerkolom onderaan een klein blok waarvoor u zich voor deze berichtendienst kunt opgeven met naam en e-mail adres. Voorlopig is de frequentie van deze dienst op iedere drie weken gezet.
Onderaan ieder bericht bericht staat een link om u af te melden.

overzicht: 

8 Augustus 1918: de zwarte dag van het Duitse leger

Auteur: Eric R.J. Wils

Op donderdag 8 augustus 1918 gingen de Britse en Franse legers in de aanval bij Amiens waar het Duitse voorjaarsoffensief vier maanden eerder tot stilstand was gekomen. In dit zorgvuldig voorbereide offensief werden de Duitsers in een dag ruim 10 kilometer teruggedreven. In de discussie over de herdenking van de Eerste Wereldoorlog brengen sommige Britse historici naar voren dat de slag om Amiens zeker moet worden herdacht omdat toen het Duitse leger een zware nederlaag leed. Een zwarte dag volgens de woorden van de Duitse militaire leider generaal Erich Ludendorff. Reden om de veldslag eens te beschouwen en op zoek te gaan naar de tastbare herinneringen aan de strijd die tot 11 augustus duurde. Lees hier het volledige artikel: 8 Augustus 1918: de zwarte dag van het Duitse leger

overzicht: 

Dossier Mata Hari

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Margaretha Geertruida Zelle alias Mata Hari door een Franse krijgsraad ter dood werd veroordeeld voor spionage en op 15 oktober 1917 werd geëxecuteerd. De Fransen hebben alle processtukken zonder ophef vrijgegeven en op de website Memoiredeshommes gezet. Op te zoeken via de rubriek ‘Première Guerre Mondiale, Fusillés de la Première Guerre Mondiale’, ‘Faire une recherche’ met de naam ‘Zelle’. Haar voornaam is verfranst tot Margueritte Gertrude. De uitspraak van de krijgsraad telt 16 pagina’s met het vonnis en de uitspraak van het beroep vier pagina’s. Het gehele dossier telt niet minder dan 1275 pagina’s. Pierre Grande Guerre (‘nom de plume’) spitte het omvangrijke dossier van Mata Hari eens door en worstelde zich door de handgeschreven notulen van het proces. Op zijn website publiceerde hij het artikel ‘Mata Hari - Het Spionagedossier’ (gedateerd februari 2017). En geeft aan het einde van het verhaal zijn mening over het vonnis. Lees verder op Pierreswesternfront

overzicht: 

Romanovs en Revolutie

Romanovs en RevolutieDit jaar is het honderd jaar geleden dat in 1917 de Russische Revolutie uitbrak die het einde betekende van de eeuwenlange dynastie van de Romanovs. Eén van de grote gebeurtenissen in de wereldgeschiedenis en het begin van het communistisch regime. Ter herinnering daaraan werd op 4 februari in de Hermitage Amsterdam een expositie geopend die loopt tot 17 september 2017. Zie voor een verslag van een bezoek aan het museum door Eric R.J. Wils: Romanovs en Revolutie 1917

overzicht: 

Lijst met publicaties voor de SSEW Publieksprijs 2016

Vorig jaar is besloten de SSEW- scriptieprijs te verbreden naar een Publieksprijs door aan de scripties de in dat jaar verschenen non-fictie Nederlands-Vlaamstalige boeken, artikelen in tijdschriften en DVD’s over WO I toe te voegen. De opgestelde lijst Publieksprijs 2016 is opgestuurd aan de donateurs met het verzoek voor 1 maart 2017 hun beoordeling te mailen naar de SSEW.

overzicht: 

Gestorven voor Frankrijk … in Nederland

John Stienen doet onderzoek naar de minder bekende verhalen over krijgsgevangenen en geïnterneerden tijdens de Eerste Wereldoorlog in Nederland. Een van die krijgsgevangenen was de Franse soldaat Édouard Roland die eind 1918 uit Duitsland kwam en op 2 januari 1919 in een Nederlands opvangkamp overleed. John Stienen vond het graf van Roland in Soesterberg tijdens het onderzoek dat hij deed voor een hoofdstuk over de repatriëring van vluchtelingen en militairen in de SSEW-bundel Rotterdam en de Eerste Wereldoorlog. Dit tot grote vreugde van de kleinzoon Édouard Roland die nu weet waar zijn grootvader ligt begraven.

Lees hier het volledige artikel: Gestorven voor Frankrijk … in Nederland

overzicht: 

Historicus Henk van der Linden waakt voor behoud van geschiedenis Eerste Wereldoorlog

Het Reformatorisch Dagblad (RD) sprak eind december 2016 met SSEW-vicevoorzitter Henk van der Linden over zijn activiteiten als redacteur van boeken over de Eerste Wereldoorlog. Aanleiding vormde de verschijning van een nieuwe bundel in de groeiende serie over Nederlandse steden en provincies in de Eerste Wereldoorlog.

Lees hier het volledige artikel: Historicus Henk van der Linden waakt voor behoud van geschiedenis Eerste Wereldoorlog

overzicht: 

Verdun 1916 door Gerd Krumeich en Antoine Prost

Recensie door: Eric R.J. Wils

Er zijn talrijke boeken verschenen over de strijd bij Verdun in 1916, maar hoogstzelden gezamenlijk geschreven door een Duitse en een Franse historicus. Gerd Krumeich en Antoine Prost hebben dat in 2015 gedaan met het oog op de 100-jarige herdenking van de slag in 2016. Het ruim 270 pagina tellende boek Verdun 1916 is uitgebracht in het Duits bij uitgeverij Klartext en in het Frans bij uitgeverij Tallandier.

Lees hier de volledige recensie: Boek Verdun 1916

overzicht: