Laatste nieuws

Henk van der Linden ontvangt de British Empire Medal

Ambassadeur Sir Geoffrey Adams overhandigt de ‘British Empire Medal' aan Henk van der Linden (foto Marius van Leeuwen)

Op 17 maart 2017 werd SSEW-vicevoorzitter Henk van der Linden onderscheiden met de ‘British Empire Medal’ voor zijn activiteiten om de slachtoffers te herdenken van de torpedering van de drie Britse kruisers HMS Aboukir, Hogue en Cressy op 22 september 1914 voor de Nederlandse kust. De ceremonie vond plaats in de residentie van de Britse ambassadeur Sir Geoffrey Adams in Den Haag in aanwezigheid van tal van genodigden.

overzicht: 

Een nieuwe service voor de SSEW-website

Op de SSEW-website worden regelmatig nieuwe berichten geplaatst zoals aankondigingen van bijeenkomsten, recensies en artikelen. Wekelijks wordt in de rubriek Krantenberichten gewezen op stukken in de Nederlandse kranten. De aanwas van nieuwe berichten is variabel. U kunt vanzelfsprekend af en toe op de SSEW-website kijken of er iets nieuws opstaat. U kunt echter ook een e-mail krijgen met een overzicht van wat er in de afgelopen weken is geplaatst op de website. Deze optie is kort geleden ontwikkeld en op de website staat in de linkerkolom onderaan een klein blok waarvoor u zich voor deze berichtendienst kunt opgeven met naam en e-mail adres. Voorlopig is de frequentie van deze dienst op iedere drie weken gezet.
Onderaan ieder bericht bericht staat een link om u af te melden.

overzicht: 

Dossier Mata Hari

Dit jaar is het honderd jaar geleden dat Margaretha Geertruida Zelle alias Mata Hari door een Franse krijgsraad ter dood werd veroordeeld voor spionage en op 15 oktober 1917 werd geëxecuteerd. De Fransen hebben alle processtukken zonder ophef vrijgegeven en op de website Memoiredeshommes gezet. Op te zoeken via de rubriek ‘Première Guerre Mondiale, Fusillés de la Première Guerre Mondiale’, ‘Faire une recherche’ met de naam ‘Zelle’. Haar voornaam is verfranst tot Margueritte Gertrude. De uitspraak van de krijgsraad telt 16 pagina’s met het vonnis en de uitspraak van het beroep vier pagina’s. Het gehele dossier telt niet minder dan 1275 pagina’s. Pierre Grande Guerre (‘nom de plume’) spitte het omvangrijke dossier van Mata Hari eens door en worstelde zich door de handgeschreven notulen van het proces. Op zijn website publiceerde hij het artikel ‘Mata Hari - Het Spionagedossier’ (gedateerd februari 2017). En geeft aan het einde van het verhaal zijn mening over het vonnis. Lees verder op Pierreswesternfront

overzicht: 

Historicus Henk van der Linden waakt voor behoud van geschiedenis Eerste Wereldoorlog

Het Reformatorisch Dagblad (RD) sprak eind december 2016 met SSEW-vicevoorzitter Henk van der Linden over zijn activiteiten als redacteur van boeken over de Eerste Wereldoorlog. Aanleiding vormde de verschijning van een nieuwe bundel in de groeiende serie over Nederlandse steden en provincies in de Eerste Wereldoorlog.

Lees hier het volledige artikel: Historicus Henk van der Linden waakt voor behoud van geschiedenis Eerste Wereldoorlog

overzicht: 

Presentatie Proces tegen Wilhelm II in Ieper

Datum: 

vrijdag, 17 maart, 2017

Het proces tegen Wilhelm IIDe SSEW houdt op 17 maart 2017 een presentatie van de studie ‘Proces tegen Wilhelm II’ in het Gerechtsgebouw te Ieper. Dit vindt plaats in samenwerking met het In Flanders Field Museum (IFFM). De bijeenkomst start om 19.00 uur. Deelnemers aan de presentatie zijn de onderzoekers Prof. Jan Reijntjes, Prof. Paul Mevis en van SSEW-wege: Hans Andriessen, Willem Sinninghe Damsté en Anton Kruft.

Prof. Mevis leidt de studie in, het requisitoir wordt gevoerd door dhr. Sinninghe Damsté en de verdediging door dhr. Andriessen. Het vonnis wordt uitgesproken door Prof. Reijntjes. De pers, genodigden, historici en andere geïnteresseerden zullen door het IFFM worden uitgenodigd.